Taskforce: school verder 'verbreden'

Onderwijs, opvang, sport en muziekles onder één dak...

amsterdam Kinderen tot 12 jaar moeten onderwijs, opvang, sport en muziekles kunnen krijgen op één plek. Die opvang, van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds, moet ook worden gesubsidieerd voor kinderen van niet-werkende ouders.

Dit is de kern van een advies van de Taskforce Kinderopvang/Onderwijs dat donderdag werd overhandigd aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. De taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties en de belangenverenigingen voor onderwijs en kinderopvang. Het standpunt van de taskforce is opmerkelijk omdat de huidige kinderopvangsubsidie alleen geldt voor werkende ouders.

Volgens de taskforce is het huidige aanbod van peuterspeelzalen, kinderopvang en na- en voorschoolse activiteiten te versnipperd. Kinderen kampen in toenemende mate met taalachterstand, concentratiestoornissen en tekortschietende schoolprestaties en zijn dus gebaat bij een stabiele omgeving om zich te ontwikkelen, aldus de taskforce. Instellingen krijgen bovendien een grotere opvoedingstaak omdat ouders vanwege de naderende vergrijzing in toenemende mate beiden zullen moeten werken.

‘Kwaliteit van de opvang wordt dus steeds belangrijker’, constateert Ina Brouwer, voorzitter van de taskforce. ‘Nu heeft iedereen zijn eigen winkeltje. Wij willen naar een geïntegreerd aanbod van activiteiten, waarvan ook achterstandskinderen gebruik kunnen maken. Daarom willen we bij de financiering geen onderscheid maken tussen kinderen van werkende en niet-werkende ouders.’

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zijn het niet eens met de subsidie voor opvang van kinderen van niet-werkende ouders. MKB Nederland maakt een uitzondering voor niet-werkenden in een integratietraject, maar VNO-NCW wijst ook die optie af. ‘Wij betalen alleen voor de opvang van werkende ouders’, aldus de werkgevers in een reactie.

Volgens Brouwer wordt uitbreiding van de tegemoetkoming kinderopvang – die nu in gelijke delen door overheid, werkgevers en ouders wordt betaald – voor niet-werkende ouders ‘later ruimschoots terugverdiend. ‘Denk aan besparingen in de jeugdzorg en de kosten van schooluitval.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden