Tarte tatins met geglaceerde wortel

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: tarte tatins met geglaceerde wortel (hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld Loethe Olthuis

Mijn moestuin herbergt aardmannetjes. Ondergrondse oranje kereltjes, met mollige o-benen, knokige handen, knobbelneuzen en kromgegroeide lijven. Regelmatig graaf ik ze uit, boen ze schoon en rasp, roerbak, rooster, stoom of kook ze: want officieel staan ze bekend als worteltjes. Enige gelijkenis met een bospeen uit de winkel is geheel toevallig. Mijn wortels hebben namelijk geknokt voor hun bestaan: ze moeten door de vette, loodzware rivierklei in mijn tuin zich in bochten wringen om verder te groeien.

Nee, geen medelijden, want ze zijn daardoor ook verschrikkelijk lekker. En als ik ze niet eet, doen de slakken, wortelvliegen of andere grondbewonende vreetzakken het wel. Voor dit recept kunt u rustig bospeen uit de winkel gebruiken. Veel gemakkelijker - en ook heerlijk.

Loethe OlthuisBeeld Studio V

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schraap de wortels en snijd ze in dunne reepjes die in de vormpjes passen. Smelt de boter in een braadpan op laag vuur. Voeg zodra de boter begint te bruisen de wortelrepen en een halve theelepel zout toe. Schep om en doe vervolgens driekwart van de tijm, 1 eetlepel honing en de wijn erbij. Sluit de pan en smoor circa 10-15 minuten tot de wortel bijna gaar is, schep halverwege om. Open de pan de laatste 2 minuten zodat het vocht kan verdampen. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 210 C. Vet de vormpjes in met olie. Verdeel de wortelreepjes met de achtergebleven saus over de vormpjes; bestrooi met nog wat (grof) zout. Verdeel de feta en de rest van de tijm eroverheen en bedruppel met 2 theelepels honing. Rol elk plakje bladerdeeg op een bebloemd aanrecht iets uit en snijd cirkels van ongeveer 1 centimeter groter dan de vormpjes. Leg de deegplakjes op de vormpjes en druk ze met uw vingers langs de rand (van de vormpjes) goed naar beneden. Prik gaatjes in het deeg, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.

Bak de taartjes ongeveer 25 minuten in het midden van de oven tot het bladerdeeg knapperig is. Maak ze voorzichtig los van de vormpjes en draai ze om op warme borden. Eet de tarte tatins direct, met gestoomde venkel en een groene salade.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Beeld Loethe Olthuis

Ingrediënten

450 g bospeen

50 g boter

Blaadjes van 10 takjes tijm

1 eetl. vloeibare honing + 2 theel. extra

25 ml droge witte wijn

4 mini(spring)vormpjes, doorsnede ca. 12 cm

Zonnebloemolie

150 g biologische feta, verkruimeld

Bloem (voor uitrollen)

4 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden