Tarte tatin van courgette en tomaat

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: tarte tatin van courgette en tomaat (hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld de Volkskrant

Het is een grappig verschijnsel: de invloed van het weer op de mens. 'Weer natgeregend op de fiets naar mijn werk. #fml (fuck my life)', lees je dan op Twitter. Blijkbaar heeft slecht weer ook effect op onze smaakzin. 'Weer een nat pak. Vandaag hutspot!' Gelukkig is het op de markt nog even zomer: courgettes, aubergines, paprika en ander mooi zomerspul liggen hoog opgetast om onze herfstblues te verjagen. Nog een laatste hap zon, voor u het weet is het écht herfst.

Recept

Maak het deeg; dat gaat het snelst in de keukenmachine of met de mixer. Doe de bloem met de in blokjes gesneden boter, het ei, wat zout en de tijm in de machine en begin te mixen. Doe één of twee eetlepels water erbij, blijf mixen tot het allemaal gelijke korreltjes deeg zijn. Kneed dat nog even met de hand, vorm een bal en laat het afgedekt rusten terwijl u de rest voorbereidt.

Snijd de courgettes overlangs en dan in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Doe dit ook met de tomaten en de mozzarella. Ris alle blaadjes van de oreganotakjes af. Verdeel de tomatenplakjes over een bord of plank en strooi er zout en peper en de oreganoblaadjes over.

Bestuif uw - schone! - aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een cirkel van 28 centimeter doorsnee. Prik er met een vork mooie rijtjes gaatjes in. Daardoor kan straks de stoom ontsnappen, waardoor het deeg knapperig wordt. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet de quichevorm in. Nu gaan we de courgette, tomaat en mozzarella netjes in de vorm schikken, op volgorde: courgette - tomaat - courgette - mozzarella - courgette - tomaat et cetera. Zet ze met hun ronde kant op de bodem van de quichevorm. De snijkant zit nu aan de bovenkant. Vul de vorm cirkelgewijs van buiten naar binnen. Heeft u niet genoeg? U kunt de plakjes met gespreide vingers zó schuiven dat ze nog steeds de bodem bedekken, terwijl de mooie spiraalvorm gehandhaafd blijft. Leg het deeg op de vulling. Stop met uw vingers het deeg tussen rand en groentevulling en zet het 30 minuten in de oven.

Pak de ovenschaal uit de oven, snijd waar nodig de rand van de quiche los van de vorm en keer het - met ovenwanten - boven een bord om, zodat de quiche met de deegkant op het bord komt. Snijd in parten en serveer meteen. Lekker met een groene salade met iets pittigs erin, zoals rucola of rode ui. Dat smaakt helemaal niet naar herfst.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

Voor het deeg
-120 g bloem
-60 g boter
-1 ei
-1 eetl. gedroogde tijm
-zout

Voor de vulling
-2 courgettes
-300 g tomaten
-2 bollen mozzarella
-20 g verse oregano
-zout, peper
-olijfolie

-quichevorm van 24 cm doorsnede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.