Tarte tatin van ananas

Nanda Troost


Ingrediënten


Voor 6 personen
Voor de tarte tatin:
150 gram suiker
bruine rum (of vieux)
1 ananas
bladerdeeg
rietsuiker
1 eidooier
Voor de ananasgranité:
1 ananas in blokjes
50 gram witte basterdsuiker
1 dl bruine rum (of vieux)
sap van 1 citroen


Dat was nog eens een echte meidenfuif, de verjaardag van een vriendin die 50 werd. Met een groepje vrouwen uit eten en daarna in hetzelfde restaurant met hulp van de kok zelf de nagerechten maken.

Inclusief de koekjes voor bij de koffie, en voor in een doosje mee naar huis. Negerzoenen en weespermoppen. Mmm.

En eerst maar liefst een driedelig dessert: een subliem chocoladecakeje met allerlei lekkers eromheen; een goed aangeklede panna cotta; en tarte tatin van ananas met ananasgranité.

Heerlijk thuis nagemaakt, want ananas verdwijnt doorgaans naakt in de yoghurt of in een fruitsalade. Zo niet in dit dessert.

Maak eerst het ijs, daarna de taartjes. Doe voor de granité alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook tot de suiker is gesmolten.
Laat afkoelen.
Draai er ijs van in de ijsmachine. Of doe het mengsel over in een bak, zet die in een vriezer en roer elk kwartier goed door met een vork of garde.
Maak de taartjes:
Karameliseer de suiker met een klein beetje water. Blus af met de rum of vieux.
Snijd de ananas in kleine stukjes en bak ze op hoog vuur. Net zo lang tot het vocht is verdwenen.
Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en bestrijk met de eidooier.
Strooi hierover de rietsuiker.
Vet muffinvormpjes in en giet er een laagje karamel in.
Doe de ananas erin en stamp aan met een (tonic)stampertje.
Steek met een glas een plakje bladerdeeg uit, leg dat op de ananas.
Bak de tarte tatin in ongeveer 20 minuten gaar.
Wip voorzichtig uit de vormpjes.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden