Tarik Z. is een jongen om medelijden mee te hebben

Volgens mensen in zijn omgeving is Tarik Z., die donderdag met een speelgoedgeweer het hele land op z'n kop zette, 'heel slim', 'eigenzinnig', 'een beetje apart', 'een loner' en 'een gewone jongen'. Gewone jongens lopen natuurlijk niet bij de NOS naar binnen om de portier te gijzelen en zendtijd te eisen, maar in het hoofd van gewone jongens gaat weleens iets mis dat ze opeens ongewoon maakt - en dat bleek er donderdag aan de hand te zijn.

Tarik studeert moleculaire wetenschappen en technologie in Delft en Leiden. Dus vermoedelijk wist hij ook wel dat als je in Nederland zendtijd wilt opeisen, je gewoon een omroepvereniging moet oprichten, vijftigduizend gekkies zo ver moet zien te krijgen een tientje te storten en dat je dan een zendmachtiging kunt aanvragen. Als daar iemand als Ronald Plasterk over beslist, mag je minstens vijf jaar lang alle bagger die er in je hoofd opkomt op de zender gooien.

Dat duurde Tarik allemaal te lang - hij werd voor aanvang van de geplande uitzending al een beetje ongeduldig - en daarom besloot hij andere en snellere wegen te bewandelen.

Ik zat donderdagavond in de auto te luisteren naar 1 op straat, een programma dat werd gepresenteerd door Rob Oudkerk. Die voormalige huisarts en parlementariƫr heeft om nog onopgehelderde redenen en zonder met een speelgoedpistool te zwaaien zendtijd gekregen. De uitzending kwam uit Noordeloos, buiten de gevarenzone. Omdat de tv uit de lucht was, deed Oudkerk de nieuwsvoorziening.

'Dat onze nationale publieke omroep wegvalt kan niet', zei minister Opstelten vrijdag. NPO 1 is namelijk ook onze nationale rampenzender - alleen hadden ze in Hilversum tot dusver niet nagedacht over rampen bij de voordeur.

Oudkerks eerste vraag, aan de telefonische gast Henk van Gerven, Kamerlid voor de SP: 'We weten natuurlijk nog niks van wat er in Hilversum aan het gebeuren is. Maar Parijse, Brusselse, Antwerpse toestand, nu ook in Nederland, of ...'

We wisten inderdaad nog niks, alleen dat iemand zendtijd wilde, maar de toon was gezet. 'Wij denken altijd in Nederland: wij ontspringen dit soort dansen wel. Maar misschien dus niet.' Misschien niet nee, maar misschien ook wel. Wie zou het zeggen: we wisten nog altijd niks. Oudkerk desondanks: 'Je krijgt natuurlijk ongetwijfeld associaties met wat er in Parijs gebeurde, want dat ging ook over journalisten.'

Speculaties en associaties, dat is wat Rob Oudkerk van Radio Noordeloos ons had te bieden. Hij had geen nieuws en daarom begon hij maar vast te duiden en opinievormen. Tegen Jan de Jong, baas van de NOS: 'Jij bent de baas, een doelwit, denk aan Charlie Hebdo. Ben je bang?' Helaas had Jan de Jong al opgehangen, een lelijke streep door de stemmingmakerij van de radiopresentator.

Tarik Z. bleek geen jihadist en geen terrorist; zijn vader is Egyptenaar en zijn moeder Nederlandse; zijn actie had niets te maken met Parijs, Brussel of Antwerpen. Hij had een neppistool en een waanidee. Hij is een jongen om medelijden mee te hebben.

Sommigen onder ons verbinden zaken die niets met elkaar te maken hebben en lijken een zeker genoegen te beleven aan het oppoken van angst.

Gewone jongens die in de war zijn moeten niet zomaar een studio kunnen binnenlopen, en andere types ook niet: dat was de enige les die je uit de gebeurtenissen kon trekken.

Oudkerk: 'Komen we zo langzamerhand in een ander land te leven?'

Als het aan de Oudkerkjes ligt wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.