Tarieven van notarissen worden iets verlaagd

De notariskosten bij het kopen van een huis gaan omlaag. De beroepsorganisatie voor notarissen, Koninklijke Notariële Broederschap (KNB), heeft gisteren met onmiddellijke ingang de vaste tarieven voor transacties boven de 100 duizend gulden verlaagd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Bij de gemiddelde koopprijs van 239 duizend gulden daalt het notaristarief voor de overdracht van onroerend goed met 6,5 procent tot 1800 gulden. Bij een huis van 400 duizend gulden is het voordeel 14,9 procent ofwel 350 gulden.

De Vereniging Eigen Huis is niet tevreden met de verlaging. 'Uit een breed onderzoek is in 1994 gebleken dat de tarieven met 50 procent verlaagd konden worden', aldus adjunct-directeur J. Nijhof.

De belangenvereniging van huizenbezitters ziet dan ook geen reden om de klacht in te trekken die ze twee weken geleden indiende bij de Europese Commissie. Eigen Huis vindt dat het notariaat de vaste tarieven die ze voorschrijft moet loslaten zodat er prijsconcurrentie kan ontstaan. 'Als die vaste tarieven maar laag genoeg zijn, zal niemand klagen, maar dat is niet zo.'

Over enkele weken komt de regering volgens Eigen Huis met een voorstel om vrije tarieven in te voeren. 'Daar zijn de notarissen als de dood voor. Uit strategische motieven willen ze nu hun goede wil tonen aan de Tweede Kamer', meent de vereniging.

De tariefsverlagingen zijn volgens de notarissen een vervolg op een eerdere herziening in 1994, toen een verlaging van 18 procent tot stand kwam. De KNB heeft geconstateerd dat de conjuncturele ontwikkelingen in 1994 positiever zijn geweest dan bij de tariefsverlaging in 1994 werd ingeschat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden