Column

Tarantino is geen man van nuances

Tarantino laat zich niet tot een excuus dwingen - en dat is uiteindelijk best gunstig voor zijn film.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Quentin Tarantino heeft een groep mensen boos gemaakt. Nu is dat nauwelijks nieuws: Tarantino wekt vaker woede op. Met zijn films bijvoorbeeld, die niet bepaald geschikt zijn voor zachtaardige mensen, met een zwakke maag of een gevoeligheid voor het n-woord.

Twee weken geleden nog gaf hij een interview aan Bret Easton Ellis voor The New York Times, waarin hij impliceerde dat Selma een veredelde tv-film is - overigens zonder de film te hebben gezien. Verder stelde hij min of meer dat Kathryn Bigelow alleen een Oscar won omdat ze vrouw is en dat Afro-Amerikaanse critici niet zo moeten zeiken over zíjn huidskleur. Laten we het zo zeggen: het is geen man van nuances.

Maar het was hem niet eerder gelukt om zo'n 330 duizend mensen tegelijk zo te tergen dat ze zijn films boycotten. Twee weken geleden hield Tarantino een speech voor een mannetje of driehonderd bij een protestbijeenkomst tegen politiegeweld. 'Als ik een moord zie, kan ik niet blijven toekijken. Ik moet benoemen dat de slachtoffers zijn vermoord en ik moet de moordenaars moordenaar noemen.'

Dat maakt de regisseur dus een ongevoelige politiehater, vonden de politievakbonden. Ze riepen op tot een boycot, die nu steeds meer aanhang krijgt. Daar zit Tarantino maar mooi mee, anderhalve maand voor zijn nieuwste film The Hateful Eight in de bioscoop komt.

De politievakbonden doen het vaker, dit soort campagnes, schrijft The Hollywood Reporter. Zo kregen ze het voor elkaar dat Ice-T zijn single Cop Killer van zijn album Body Count verwijderde.

'Zeg het nou, Quentin. Zeg sorry', kopte The New York Post. Naar verluidt richt zich daarop ook de lobby van zijn woedende producent en publiciteitskoning Harvey Weinstein, zodat dit akkefietje niet de winst en eventuele Oscarkansen bedreigt (zijn officiële standpunt: 'Quentin mag zeggen wat hij wil').

Quentin Tarantino Beeld epa
Quentin TarantinoBeeld epa

Maar Tarantino is daar de man niet naar. Hij vindt dat hij 'wordt gedemoniseerd', zei hij woensdag in een interview in de LA Times. Hij is niet van plan zich te laten intimideren. Hij is gewoon verkeerd begrepen en neemt niets terug van 'de waarheid'.

Dit alles kan hij verder toelichten, vrijdag op tv, in HBO-programma Real Time With Bill Maher. Hij schijnt op een opiniestuk te zinnen, op een tijdstip naar keuze, in een nader te noemen medium.

Dit alles kan de boze mensen tevredener stellen dan een excuus. De discussie gaat niet meer over politiegeweld, maar over semantiek: knap staaltje afleiding. Ook Weinstein kan rustig achteroverleunen: de gratis publiciteit over die hele boycot zal nog een hoop mensen naar de bioscoop trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden