Tapasbuffet voor Sinterklaasavond

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Tapasbuffet voor Sinterklaasavond (bijgerechten voor ongeveer zes personen).

Beeld .

Nog één dag. Ik moet het huis nog schoonmaken, voor zes volwassenen en twee groenteschuwe kinderen koken en vier surprises en gedichten wrochten. Theoretisch loopt hier ook een man rond die zou kunnen helpen. Maar die is, vaag mompelend, ontsnapt om buiten bomen om te hakken. Ik ga dus ook dit jaar waarschijnlijk mijn toevlucht nemen tot speurtochten door het huis en cadeautjes die je moet opgraven in de composthoop.

Weet u wat? Ik maak voor morgen een Spaans tapas-buffet, voelt de Sint zich meteen thuis. Niet te veel werk en iedereen lust het. Koop kant-en-klaar: knapperig brood, goede olijfolie, diverse olijven, serranoham en Spaanse worst, manchego-kaas, kerstomaatjes en minikomkommers. Geef onderstaande tapas erbij en eventueel blokjes tortilla: dat recept stond op 6 maart in de Volkskeuken en vindt u via de Volkskrantsite.

Hup, alles tegelijk op tafel, met flessen koele Spaanse cava erbij. Laat de Sint maar binnen!

Bereiding

Chorizo con pimientos: roerbak de chorizoplakjes in 3 tot 4 minuten knapperig. Bak de laatste minuut de pepers mee.

Patatas bravas met paprika-aioli: meng de aardappelschijfjes met 3 eetlepels olijfolie en ruim zeezout en bak ze bruin in een koekepan of in de oven. Meng de mayonaise met 3 teentjes gehakte knoflook, mosterd, paprikapoeder en citroen naar smaak tot aioli, knoflookmayo.

Tonijnpaprika's: prak de tonijn fijn met de geitenkaas en citroensap naar smaak. Vul de paprika's hiermee met behulp van een spuitzak of lange lepel en leg ze een half uur in de vriezer. Snijd ze overdwars in plakken.

Pan con ajo y tomate: rooster het stokbrood knapperig. Meng de tomaatblokjes met 2 tenen gehakte knoflook, 4 tot 5 eetlepels olijfolie, peper en zout. Schep aan tafel op de broodjes.

Gamba's: roerbak de bio-garnalen 1 tot 2 minuten in gul olijfolie met peterselie en gehakte knoflook.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

250 g chorizo, in halve ­plakken
1/2 tot 1 potje groene ­pepers, uitgelekt
450 g voorgekookte aardappelschijfjes (met schil)
olijfolie
7 tenen knoflook, fijngehakt
175 g biologische mayo­naise
1/2 eetl. Dijonmosterd
1 theel. milde (gerookte) paprikapoeder
citroensap
1 blikje MSC-tonijn op ­water (netto 160 g)
100 g zachte geitenkaas
2-3 oranje of rode punt­paprika's, steeltjes eraf, zaadlijsten eruit
8-10 sneetjes stokbrood
3 stevige tomaten, in kleine stukjes
150 g biologische wok­garnalen
1 bosje bladpeterselie, ­fijngehakt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden