Tapas-akkoord vol symboliek

Het nieuwe kabinet gaat 'Bruggen Slaan'. Zo luidt het officiële motto. 'Bruggen ja. En inbrekers natuurlijk', aldus Fred Teeven in een eerste reactie. Schreef ik onlangs dat ik een beetje weemoedig naar De Jaren Negentig terugverlangde, met deze slogan alleen al is die wens volledig ingewilligd. Het is wat weinig rock 'n roll geef ik toe, en je kunt je afvragen of ik daar als 27-jarige zo blij mee moet zijn, maar na al die pretentieuze motto's van de afgelopen jaren heeft deze gevaarloze kreet iets lieflijks.


In een recordtempo hebben de twee tegenpolen PvdA en VVD elkaar gevonden. Petje af. Ik was bijna vergeten dat het zo eenvoudig kon zijn. Gewoon een paar weken je mond houden tegen de pers, nasi eten bij Soeboer en volgende week vrolijk met Bea op het bordes. Zo kan het dus ook.


16 miljard bezuinigen, dat kan dus prima met sociaal-democraten, hebben de VVD'ers herontdekt. Nadere bestudering van het regeerakkoord leert dat er voor ieder wat wils is. Het is eigenlijk een soort tapas-akkoord: geen grote ideologische eenpansmaaltijden, maar een gevarieerd aanbod van voedzame en vernuftige gerechten. Wat je niet lekker vindt, laat je staan of eet je met tegenzin. Geen zorgen, er blijft genoeg over. De zorgpremies worden weliswaar inkomensafhankelijk, maar daar staat tegenover dat de VVD het belastingtarief voor de hoogste inkomens van 52 procent heeft teruggeschroefd naar 49 procent.


Symboliek misschien, maar niet onbelangrijk. Het uitruilen van symbolische maatregelen is nodig om steun te vergaren van de eigen achterban en dat komt de stabiliteit van de komende regering alleen maar ten goede. Hoe vaak ik niet van bevriende VVD'ers hoor dat ze niks tegen een zekere mate van nivellering hebben, als ze maar niet de helft van hun inkomen aan de belasting hoeven te betalen. Eindelijk voorbij.


En voor de PvdA'ers is er een kinderpardon. Geen Twitter-geschreeuw meer over machteloze kinderen. Ik vermoed dat Rutte dit helemaal geen probleem vindt. Hij speelde de afgelopen jaren misschien een hardliner, hij is het niet. Opportunistisch is wel dat hij pas weer toegeeft aan zijn pragmatische inborst nu hij zo'n punt kan verkopen als een offer aan de PvdA. Maar wat geeft dat voor een resultaat? Addertje onder het gras: uiteindelijk heeft Rutte nog wel kunnen afdwingen dat het pardon uitsluitend geldt voor gewortelde asielkinderen. Voor de goede verstaander: dat betekent dat de hoopvolle Mauro's en Sahars die niet weten wat spijkerpoepen, koekhappen en comazuipen is, alsnog kunnen fluiten naar hun verblijfsvergunning. Bruggen slaan is leuk, maar er zijn grenzen. Vooruit, dat moet Diederik dan maar weer slikken.


De ministers dan. Veel vertrouwde gezichten, weinig verrassingen. Zoals het motto: degelijk, gezellig en nergens provocatief. Jeanine Hennis op Defensie. Los van de vraag wat dit inhoudt voor soldaten die dienst weigeren, betekent het dat Hans Hillen eindelijk zal terugkeren naar de vitrine van het archeologisch museum. Met Ronald Plasterk op Binnenlandse Zaken zijn we via de ronkende camera's van Rutger Castricum verzekerd van een hoop gezelligheid op dat departement. En eindelijk is daar die droombaan voor Frans Timmermans. Frans is al dagen door het dolle heen. Die speelt in zijn hoofd al tientallen staatsbezoeken af. De kans is groot dat de persconferenties van Timmermans allemaal minimaal een uur zullen duren, omdat hij zijn mededelingen altijd in alle talen wil uitspreken die hij kent. Ook als er alleen maar binnenlandse pers is. Zo is Frans: een kosmopoliet pur sang.


Had ik het woord gezellig al gebruikt? Ik hou van Holland. Team Didi en Team Mark spelen een wedstrijdje, maar er zijn geen verliezers. Zet de blokjes kaas maar klaar, dit worden vier rustige jaren, we kunnen eindelijk weer eens over andere dingen gaan praten dan politiek. Geen groteske woedeaanvallen van links naar rechts of andersom. Gewoon: rust in de tent.


Alleen wie goed leest, ziet dat Samsom de stiekeme winnaar is van de formatie. Hij mag dan 3 meter kleiner zijn dan Mark Rutte, hij heeft wel de meeste punten binnengesleept. En hij doet ook nog eens Frits Bolkesteintje: hij blijft lekker in de Kamer als het gezicht van zijn partij, niet als gezicht van het kabinet. Zijn grootste concurrent Asscher mag in de regering. Rutte vindt het allemaal best. En ik ook.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden