Tantes en oren

Wat de Olympische Spelen in Peking voor de mensenrechten hebben opgeleverd, staat nog volop ter discussie, maar op een ander front is tenminste één opmerkelijk resultaat geboekt....

Pay-Uun Hiu

Begrip van het Chinese eten schuilt voor een groot deel in de taal. En die is behoorlijk dubbelzinnig. Zo zul je bij een recept als ‘twee door elkaar gehusselde oren’ niet direct aan iets vegetarisch als paddestoelen denken. Maar waar wij onderscheid maken tussen zwammen en paddestoelen met hoeden, spreken Chinezen van oren en tantes. Want het Chinese woord voor paddestoel en voor tante is allebei ‘gu’ en zwammen op hout lijken een beetje op oren aan een boom.

Welke oren door elkaar worden gehusseld, vermeldt Dunlop niet, maar waarschijnlijk gaat het om een lokale specialiteit van zwarte boomoren en witte boomoren. Omdat die laatste soort hier erg moeilijk verkrijgbaar is, husselen we alleen maar zwarte boomoren. Ze zijn verkrijgbaar bij de toko en heten ook wolkenoren of muizenoren. Week ze geruime tijd van tevoren in heet water. Snijd ze niet in reepjes, maar pluk ze een beetje uit elkaar zodat je de oortjesachtige structuur houdt.

Verhit de wok en de olie. Fruit daarin gember, knoflook, lenteui en rode peper. Voeg rijstwijn en sojasaus toe en doe er dan de boomoren bij. Roerbak ze even. Voeg dan de bouillon toe met de tofu. Laat het geheel even met deksel erop pruttelen. Roer de met water aangelengde maizena erdoor. Haal de wok van het vuur, breng het geheel op smaak met zout en peper en druppel er wat sesamolie over. Serveer met rijst.

Pay-Uun Hiu

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden