Tante sprak zelfs de dokters moed in

Een fraai portret van een levenslustige vrouw, is Tante Lucietta van Frida Vogels, die soms aan een detail genoeg heeft.

Een ode aan de zelfredzaamheid zou je het boekje Tante Lucietta van Frida Vogels (1930) kunnen noemen, en een ode aan tante Lucietta zelf natuurlijk. Deze aangetrouwde tante, die verpleegster is geweest, keert na een verblijf van veertig jaar in Argentinië terug naar Italië. Ennio, de Italiaanse echtgenoot van Vogels, haalt haar over om bij zijn hulpbehoevende moeder in te trekken en de zorg voor haar op zich te nemen. Met overgave bestiert de 75-jarige Lucietta vervolgens dertien jaar lang, van 1982 tot 1995, het huishouden van de 87-jarige Nina in het Italiaanse San Severo.


Vogels heeft de dagboekaantekeningen die ze in die periode over deze tante maakte gebundeld, en het resultaat is een mooi portret van een levenslustige vrouw die zich nog 'opmaakt, haar haar verft, en danspassen uitvoert onder het zingen van Spaanse liedjes'.


Wie de dagboeken van Frida Vogels kent, inmiddels zijn er zeven van de zestien delen verschenen, weet hoe minutieus en fraai ze gebeurtenissen en gevoelens kan verwoorden. Een detail volstaat vaak om een hele wereld op te roepen. In 1985 noteert ze: 'In de slaapkamer van E's moeder en tante Lucietta was het nog niet stil. Ik bleef even staan luisteren. Ze lagen in bed te kwebbelen en giechelen als twee kostschoolmeisjes.'


Jarenlang gaat het de oude dames relatief goed, en logeren Vogels en haar man met kerst en in de zomer enkele weken in San Severo waar ze soms een 'concertje' geven.


In 1993 wordt tante Lucietta ziek, en Vogels schrijft: 'Wat die ziekte bij haar zo aandoenlijk (nog meer dan aangrijpend) maakt, is dat tante Lucietta zo'n lief mens is.' Waar ze meteen tegenover stelt 'maar ik ben helaas niet zo lief, goed en hartelijk en al helemaal niet zo actief en capabel als tante Lucietta'.


Dat moge zo zijn, ze heeft uit haar persoonlijke aantekeningen wel een prachtig verhaal gedestilleerd over deze zorgzame tante Lucietta die zelfs de dokters moed in spreekt voor ze haar gaan opereren: 'Er kan helemaal niets gebeuren, want ik ben achtentachtig, ik ga nu dood, of ik ga niet dood, en als ik doodga, wat dan nog?'


Frida Vogels: Tante Lucietta.


Van Oorschot; 81 pagina's met foto's; € 10,-.


ISBN 978 90 2824 156 5.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden