'Tante Hannie', de omroepster naar wie je kon zwaaien

Zij was de eerste presentatrice van kinderprogramma's op de Nederlandse beeldbuis. Haar wuiven naar kinderen werd 'iconisch'.

Als presentatrice Hannie Lips naar de camera zwaaide, zwaaiden alle kinderen vanuit de woonkamer enthousiast terug. Maandag overleed 'Tante Hannie' op 88-jarige leeftijd in Laren.

Na het afscheid van Mies Bouwman in 1954 wordt de geboren Rotterdamse Hannie Lips het nieuwe gezicht van de Katholieke Radio Omroep (KRO).

Het is donderdag 6 januari 1955 als het eerste kinderprogramma op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden. De schaarse zendtijd wordt vanaf die dag officieel uitgebreid met een half uur op donderdagmiddag, speciaal bedoeld voor kindertelevisie. Eens per maand moet de KRO het half uur vullen.

Op 3 februari is de de omroep weer aan de beurt; de dag van de eerste aflevering van het legendarische poppenkastprogramma Dappere Dodo van Bert Brugman.

Lips wordt de eerste presentatrice van kinderprogramma's op de Nederlandse beeldbuis. Bij de afkondiging zwaait Lips de kinderen zo enthousiast toe, dat ze brieven krijgt waarin de kinderen vragen of ze hen heeft zien terugzwaaien. Lips bedenkt het 'iconische' wuiven als haar nichtje vertelt dat ze heeft gezwaaid naar het beeldscherm. Het wordt haar handelsmerk.

Tekenend voor de populariteit is het verhaal over de aflevering waarin Lips belooft dat iedereen die een brief schrijft aan de KRO, een Dodo-vlaggetje krijgt. De vlaggetjes worden een ware hype. De omroep rekent op honderd brieven, maar het worden er uiteindelijk 15.000.

Ze werkte mee aan meerdere programma's voor kinderen waarin ze zong en muziek maakte met haar jeugdige gasten. In die programma's besprak ze met de kinderen alledaagse dingen en nam ze de post van kijkers door. Ook presenteerde ze het Sinterklaasprogramma O kom er 'ns kijken.

Eurovisie Songfestival

Behalve van kinderprogramma's is Lips ook bekend door haar optreden bij het eerste Eurovisie Songfestival in Nederland in 1958. Nadat Corry Brokken het festival een jaar eerder wint met het liedje Net als toen, komt het spektakel naar Nederland. In keurig Engels en Frans praat Lips de avond aan elkaar. Live op televisie telefoneert ze met steden als Zürich, Wenen en Keulen.

In 1966 trekt Lips zich terug uit de media en leeft een teruggetrokken bestaan. Toch staat haar naam nog dagelijks in de krant. De mediarecensenten van Het Parool publiceren de columns onder het pseudoniem Han Lips, vernoemd naar de presentatrice.

De uitvaart van de presentatrice vindt plaats in besloten kring.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden