Tante Anja waakt

We kunnen gerust zijn. Plaatselijke politici krijgen in Nederland geen kans om op de regenteske toer te gaan, want dan worden ze tot de orde geroepen door een vervaarlijk vrouwspersoon....

Tante Anja uit de Akkerstraat: de Kenau Hasselaar van de locale democratie.

Buitenhof had vier Tielse lijsttrekkers uitgenodigd voor een debat. Het was goed bedoeld, de verkiezingen van woensdag gaan immers om de gemeenteraden, niet om de Tweede Kamer. Maar het zal de meeste niet-Tielenaren toch enige moeite hebben gekost om interesse op te brengen voor de politieke perikelen rond het plaatselijke industrieterrein. Als het debat er evenwel toe bijdraagt dat de opkomst in Tiel, vier jaar geleden de laagste van Nederland, een fenomenale stijging laat zien, nemen we dit wezenloze onderdeel graag voor lief.

Er stond gelukkig een aanstekelijker debat tegenover: tussen publicist Paul Scheffer en staatssecretaris Wouter Bos over het grote onbehagen bij de kiezers. Scheffers artikel hierover in NRC Handelsblad bevatte weliswaar niet hetzelfde splijtende inzicht als zijn vermaarde essay over het multiculturele drama, maar leverde wel voldoende stof voor discussie op. Bos, coming man in de PvdA, weerde zich behoorlijk.

Even tevoren kruisten Hans Dijkstal en Jan-Peter Balkenende de degens in Business Class. De degens bleken vervaardigd uit heel zacht materiaal. Dit had het 'grote lijsttrekkersdebat' moeten worden, maar PvdA en D66 bedankten voor de eer om bij Harry Mens aan te schuiven. 'Melkert treedt liever op in het al vele jaren gesubsidieerde thuisstadion van de VARA', knarsetandde hij. In zijn rol van discussieleider beperkte hij zich tot het strooien uit een mandje met citaten, waarna de twee lijsttrekkers genoeglijk aan het keuvelen sloegen. Pas tegen het einde ging Balkenende wat feller in de aanval tegen Paars en de VVD, maar er werden geen potten gebroken.

De CDA-leider scoorde de meeste televisietijd in het afgelopen weekeinde. Vrijdag vormde hij met Rob Oudkerk en Ed Nijpels het panel van Nieuws aan tafel, de dag erop was hij te gast in Knevel op zaterdag. Overal etaleerde hij dezelfde onberispelijkheid. In Nieuws aan tafel ontspon zich een aardige discussie over de vraag of het echt zo beroerd gaat in Nederland. Wat voor cijfer krijgt onze samenleving als plek om te leven? De twee Paarse politici gaven een acht, Balkenende hield het op een 'dikke zeven'. Tante Anja schijnt nog te aarzelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden