Tante Agaath in 2001

Met suikertante Agaath wordt in het fiscale jargon de financier van een startende ondernemer aangeduid. De fiscale faciliteiten voor zulke geldschieters worden na 1 januari uitgebreid....

De TAR - ooit een initiatief van de huidige minister van Sociale Zaken Vermeend - bood de financier van een 'starter' enkele fiscale premies, zoals een extra vrijstelling voor de over de lening ontvangen rente en een speciale korting op de vermogensbelasting. Bovendien was het verlies op de lening tot maximaal 50 duizend gulden fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Als de startende ondernemer slaagde, had de financier fiscaal voordeel door de belastingvrije rente-ontvangsten. Ging de starter daarentegen kopje onder, dan was het verlies voor de financier fiscaal aftrekbaar.

Na 1 januari wordt deze regeling verruimd. De leningen hoeven niet meer aan natuurlijke personen te worden verstrekt. De fiscale premies gelden nu ook voor een lening aan een startende BV. De rente-inkomsten die de financier ontvangt, vallen in het nieuwe belastingstelsel in box 3. Die inkomsten blijven daar onbelast. Wel wordt het bedrag van de lening bij het belaste vermogen geteld. Daarover wordt de fictieve rendementsheffing van 1,2 procent van het vermogen geheven. Voor leningen aan startende ondernemers geldt dan een vrijstelling van 103.359 gulden (voor gehuwden het dubbele bedrag). Bovendien is er een extra-aftrek van 2,5 procent van de lening. Als de starter het niet haalt, kan de financier een extra verliesaftrek plegen tot het maximum van de vrijstelling. De extra-aftrek van 2,5 procent en de verliesaftrek vallen straks onder de persoonsgebonden aftrekposten. Die worden in box 1 verrekend met de progressief belaste arbeidsinkomsten. Als na die verrekening nog een aftrekpost resteert, wordt die verrekend in box 3.

Zo blijft het óók onder het nieuwe belastingregime aantrekkelijk voor suikertante te spelen. Onbelaste inkomsten in box 3, gepaard aan een maximale verliesaftrek tegen het fiscale tarief van 52 procent in box 1, moeten de starters aan het broodnodige durfkapitaal helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden