Tannines botsen op vis

Het lijkt een trend: het verdwijnen van lichte, weinig alcoholische wijnen. Maar op de wijnkaart van restaurant De Gulle Gans duikt er zowaar een op: de Bourgogne Pinot Noir Couvent des Jacobins 2004 van Louis Jadot....

Deze Bourgogne biedt meer dan lichtheid alleen. Bovenop zijn bescheiden 12,5 procent alcohol ruikt hij aangenaam naar rood fruit zoals kersen, met al wat rijpheid en iets kruidigs. Hij past perfect bij de vlezige terrine van kip en de pastinaaksoep, en gaat zelfs geweldig bij de blauwe kaas in de soep. Maar bij de vis? Nee.

Het mag bon ton zijn om te roepen dat rood bij vis moet kunnen, in de praktijk is dat maar zelden het geval. Misschien dat een Beaujolais, een wijn die nauwelijks of geen tannine bevat, het aardig doet bij een moot tonijn, van zichzelf al een vleesachtige vis. In het algemeen zijn het de tannines – het looizuur dat drogend aanvoelt in de mond en dat een kenmerk is van veel rode wijn – die botsen met de smaak van de eiwitten in het vissenvlees.

Witte wijn past bij veel meer gerechten dan rode. Wild met wit? Perfect. Wit bij groente? Goede kans. Wit bij kaas? Liever dan rode.

In Bourgogne worden alle betere rode wijnen van de Pinot Noir druif gemaakt. Die heeft weinig kleur en levert meestal niet de krachtpatsers op die je in andere streken vindt.

De verhalen over Bourgogne als zware wijn stammen uit het verleden, toen men nog graag een scheut Rhônewijn bijmengde. Aangezien er in de Bourgogne heel goede wijnen zijn in heel kleine hoeveelheden, liggen de prijzen hoog. Dat blijkt uit de 12,50 euro die we in de winkel betalen voor de hier besproken wijn, die in de hiërarchie van de streek nog onderaan staat.

Het is dan ook uitzonderlijk dat een stel supermarkten (Vomar, Deen, Hoogvliet, Jumbo, Plus, Poiesz, Jan Linders) voor 5,99 euro een alleszins fatsoenlijke Bourgogne Pinot Noir 2005 van de Vignerons Réunies de Buxy levert. Lekker is die, hoewel hij niet in de buurt komt van die van Jadot. Toch maar even proberen?

Onno Kleyn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden