Tanks VS korte tijd in Bagdad

Amerikaanse tanks en een 'substantieel aantal' infanterie-eenheden zijn zaterdagochtend het centrum van Bagdad binnengetrokken, meldt het Amerikaanse leger. Irak ontkent een invasie van de hoofdstad...

Bij het ochtendgloren trokken volgens Grimsley onderdelen van de tweede brigade van de divisie het centrum in. Daar werden de tanks geconfronteerd met geweervuur en raketten. Grimsley wilde niet zeggen hoeveel Amerikaanse soldaten waren doorgedrongen tot het centrum.

Volgens woordvoerder Frank Thorp op het hoofdkwartier van de strijdkrachten van de coalitie in Qatar gaat het om een 'substantieel aantal militairen'. Er zou sprake zijn van 'meer dan een patrouille die de stad ingaat en er weer uitkomt'.Volgens de legerwoordvoerder trokken twee Amerikaanse eenheden zaterdagochtend ten noorden van de Tigris door de stad, en verlieten zij de stad in het zuidwesten. Daar trokken zij zich terug op het internationale vliegveld, dat sinds vrijdag in handen is van de Amerikanen.Hij gaf aan dat dergelijke operaties vooral een psychologisch doel hebben. 'Hiermee laten wij duidelijk zien dat we wanneer wij maar willen Bagdad kunnen binnenrijden', aldus Renuart. 'We laten het Iraakse leiderschap zo zien dat zij, in tegenstelling tot wat zij op hun televisie steeds zeggen, de zaken niet onder controle hebben.' Hij voegde er aan toe dat de Amerikanen zullen doorgaan met dergelijke operaties.

De twee Amerikaanse eenheden bestonden uit M-1 Abram-tanks en Bradley-pantservoertuigen. Op sommige plaatsen in de stad ontmoetten zij hevige tegenstand, aldus Renuart. 'De Irakezen richtten luchtafweergeschut op de colonnes. Hier en daar leverden we intense gevechten, elders stonden mensen langs de kant van de weg naar ons te zwaaien.'

Bij het binnendringen van Bagdad hebben de Amerikanen naar eigen zeggen een militair verloren. Verscheidene anderen zouden gewond zijn geraakt in het treffen met Irakezen, maakte een hoge officier bekend. Het slachtoffer was een tankcommandant die door kogels werd getroffen.

In de ochtend vonden ook hevige gevechten plaats in buitenwijken van Bagdad. Dat meldden ooggetuigen. De vuurgevechten zouden zich afspelen in een wijk op een kilometer of tien van het centrum.

Ook bij de heilige sjiitische stad Karbala leverden Amerikaanse soldaten zaterdag onafgebroken straatgevechten met Iraakse paramilitairen.Iraakse strijders vuurden op de Amerikaanse eenheden vanaf de daken van huizen met granaatwerpers en geweren. De Amerikanen zetten onder meer laser-geleide bommen en artillerie in. De militairen werden bij hun gevecht vanuit de lucht ondersteund door helikopters.De coalitietroepen proberen de stad, zo'n honderd kilometer ten zuidoosten van Bagdad, in handen te krijgen om daarmee de uitgerekte aanvoerlijnen van Koeweit naar de hoofdstad te beschermen. In een soortgelijke actie kregen zij eerder deze week de stad Najaf, zo'n tachtig kilometer verder naar het zuiden, in handen.

De Iraakse leider Saddam Hussein heeft het Iraakse leger en volk zaterdag opgeroepen de strijd tegen 'de indringers' op tevoeren. 'Voer je aanvallen op, om zo de vijand zwaarder te verwonden.' Zijn oproep werd op de Iraakse televisie voorgelezen door minister van Informatie al-Sahhaf.Volgens de verklaring wordt de positie van 'de vijanden' door hun aandacht op Bagdad elders in het land verzwakt. 'De criminelen zullen vernederd worden.'

Het Iraakse regime is vrijdag begonnen de bevolking van Bagdad te mobiliseren tegen de geallieerde troepen die de Iraakse hoofdstad nu van twee kanten bedreigen. President Saddam Hussein riep de Irakezen in een televisierede op om de vijand 'harde klappen toe te brengen'. De Iraakse minister van Informatie, Mohammed Said al Sahhaf, dreigde met een 'niet-conventionele' actie tegen de geallieerde troepen.

Dat dreigement riep bij de geallieerden uiteraard meteen de vrees op dat het belaagde Iraakse bewind mogelijk heeft besloten chemische wapens in te zetten in een wanhopige poging hun opmars te stuiten. Al Sahhaf sprak dat echter tegen. Volgens hem zou het om 'martelaren'-operaties gaan. Daarmee doelde hij vermoedelijk op een golf zelfmoordaanvallen.

Correspondenten in Bagdad meldden diep in de nacht dat duizenden burgers in auto's op weg waren naar het oosten van de stad. Mogelijk probeerden zij op het laatste moment te ontsnappen. Amerikaanse mariniers waren de zuidoostelijke buitenwijken gisteravond laat tot op enkele kilometers genaderd.

De televisietoespraak van Saddam Hussein was de eerste waaruit af te leiden viel dat hij het precisiebombardement op een complex bij Bagdad op 19 maart inderdaad had overleefd, aangezien hij verwees naar het neerschieten van een Apache-helikopter enkele dagen later.

Een televisiezender in Abu Dhabi liet later beelden zien van de Iraakse leider terwijl hij zich op straat waagde en zich liet toejuichen door de bevolking. Ook in dit geval leek het om recente beelden te gaan, omdat in de verte rookpluimen boven de stad waren te zien. Volgens het Pentagon blijft het onduidelijk of het Saddam zelf was of een dubbelganger. In ieder geval was het een poging de bevolking te laten zien dat Saddam Hussein nog steeds de touwtjes in handen heeft.

De Iraakse leider verscheen op de televisie nadat Amerikaanse infanterie-eenheden Saddam International Airport, de luchthaven van Bagdad, in handen hadden gekregen. Iraakse troepen probeerden de luchthaven later te heroveren, maar die aanval werd door de Amerikanen afgeslagen.

Bij de gevechten kwamen volgens Amerikaanse legerwoordvoerders 320 Iraakse soldaten om. Een aantal soldaten kwam om bij een soort kamikaze-aanval met een bus, die explosieven aan boord zou hebben. Volgens het Pentagon zouden ruim 2500 militairen van de Republikeinse Garde zich rond Bagdad hebben overgegeven.

Amerikaanse eenheden hebben volgens brigade-generaal Vincent Brooks, de woordvoerder van het militaire hoofdkwartier in Qatar, in een munitiefabriek duizenden kratten met een verdacht poeder en een tegenstof voor zenuwgassen ontdekt. Er werden ook handboeken voor chemische oorlogvoering gevonden.

Het is echter nog onduidelijk of het om chemische wapens gaat. De Iraakse regering heeft steeds ontkend dat het dergelijke wapens heeft. Het complex bij Latifiyah, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Bagdad, werd anderhalve maand geleden nog geinspecteerd door wapeninspecteurs van de VN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden