Tankopslagbedrijf stilgelegd

Tankopslagbedrijf Odfjell gaat dicht totdat alle blusinstallaties getest zijn. Tot die tijd zal het Noorse bedrijf op het Botlekterrein in de Rotterdamse haven geen nieuwe chemicaliën opslaan. Alleen transporten naar fabrieken zullen 'onder verscherpt toezicht' doorgaan, zodat die niet stilvallen. Dat heeft het bedrijf vrijdagavond bekendgemaakt.

AMSTERDAM - Naast het testen van de blus- en koelsystemen zal Odfjell ook de leidingen vervangen op hun ruim 140 opslagtanks en waar nodig onderhoud verrichten aan de reservoirs, waarin het onder meer zeer brandbare vloeistoffen opslaat. Het opslagbedrijf werd de afgelopen weken regelmatig bekritiseerd, omdat koel- en blusinstallaties van de tanks niet of onvoldoende zouden functioneren.


'Veiligheid en milieu hebben de hoogste prioriteit bij Odfjell wereldwijd', zegt topman Laurence Odfjell. 'De huidige situatie op deze terminal voldoet niet aan onze normen en waarden. We gaan alles doen wat nodig is om de situatie op deze terminal te verbeteren.'


Het opslagbedrijf legde afgelopen week al ongeveer twintig tanks stil op last van de Rijnmondse milieudienst (DCMR) en daarna nog zestig uit zichzelf, omdat de blus- en koelfaciliteiten ervan niet bleken te deugen. Vijf van die tanks haalde het bedrijf nog voor zondag leeg; van de andere vijftien tanks moest Odfjell voor 3 augustus kunnen aantonen dat de blusvoorzieningen wel werken, anders eiste DCMR dat ook die werden leeggepompt.


Odfjell kwam vorig jaar in opspraak nadat in augustus zo'n tweehonderd ton butaan uit een van hun tanks was gelekt. Aanvankelijk verzweeg het bedrijf dit lek, maar na een tip van een anonieme klokkenluider aan DCMR kwam het ontsnappen van het zeer brandbare gas alsnog aan het licht. In de jaren daarvoor was het opslagbedrijf al meerdere keren veroordeeld voor het overtreden van de regels.


Een woordvoerder van Odfjell laat weten dat het een heftige ingreep is, maar niet gezien moet worden als een schuldbekentenis dat Odfjell nalatig is geweest in het controleren en onderhouden van de tanks. 'Het besluit is juist genomen toen een veiligheidsprobleem aan het licht kwam bij het testen van de leidingen.'


Volgens Ben Ale, hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft, verzuimde Odfjell al langere tijd hun opslagtanks te controleren. 'Eigenlijk was het dertig jaar geleden al mis', zegt hij. Ale wijst erop dat naast de blusinstallaties ook de dikte van de tankwanden weleens voor problemen zou kunnen zorgen.


'De olieproducten in die tanks bevatten vaak ook wat zuur, dat de wanden van binnenuit aantast', vertelt hij. 'De dikte van die wanden is langere tijd niet gemeten, dus ze hebben geen idee of ze misschien te dun zijn en kunnen scheuren. Als ook maar twee grote tanks zouden scheuren en in brand vliegen, levert dat een enorme schade op. Misschien nog wel groter dan bij de brand in Moerdijk.'


Het is onduidelijk hoelang het duurt voor Odfjell weer open gaat.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden