Tanken

Zondagochtend vroeg vertrekken we uit Székesfehérvár in Hongarije. Maar eerst tanken. 'Zelfbediening', denken we en pakken de zwarte slang voor diesel....

Bij de grens mogen we na uitgebreide paspoortbestudering verder reizen. We geven gas en halen een traag rijdende dame in op de verder verlaten tweebaansweg. Even verder worden we door een resoluut kijkende Oostenrijkse Grenzbeambter aan de kant gezet. Wanneer we de achterklep opendoen om de man te laten zoeken naar smokkelwaar die we niet bij ons hebben, komt de eerder gepasseerde dame vrolijk lachend voorbij. Twintig minuten later mogen we verder.

Bij de snelweg blijkt dat er geen enkele mogelijkheid is het net ingevoerde Autobahnvignet aan te schaffen. We wagen het erop hoewel we weten dat er hoge boetes op staan. Het gaat goed tot even vóór Sankt Pölten aan de A1. Een politiewagen komt eerst naast en daarna voor ons rijden. We zijn erbij.

Bij een invoegstrook voegt een Pool tussen de politiewagen en ons in. Even later gebaart de agent dat de Pool hem moet volgen, een parkeerplaats op. Wij doen of we niets snappen en rijden kalm door. Zodra we uit het zicht zijn, geven we gas en verlaten zo snel mogelijk de snelweg.

Langs de Donau rijden is fraai, maar het houdt erg op. Bij Passau in Duitsland gaat het gas diep op de plank tot voorbij München. Vlakbij Augsburg gaan we tanken. We treffen het niet. Een grootscheepse papiercontrole van velerlei Duitse overheidsdiensten. Ze zijn beleefd en aardig, maar het kost weer erg veel tijd.

Voorbij Augsburg heeft een vrachtwagenongeval alle voortrijden onmogelijk gemaakt. Via de berm en een boerenweggetje volgen we een lange rij auto's en weer gaan we secundair rijden. Het is inmiddels half tien en bijna donker wanneer we op een zeer klein weggetje een overspringend hert net weten te missen. We stoppen bij het eerstvolgende hotel en bestellen eten en een kamer. Tijdens de hertenbout (!) vragen we ons af: 'Hadden we nu geluk of pech vandaag?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.