Update

Tanja Nijmeijer zingend in propagandavideo FARC

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer is maandag aangekomen op Cuba voor deelname aan het overleg tussen het rebellenleger en de Colombiaanse overheid. Intussen is op YouTube een video van haar opgedoken waarin ze liederen zingt die de strijd van de FARC verheerlijken.

Het maandag op YouTube gepubliceerde propagandafilmpje is getiteld 'Tambien voy a La Habana' ('Ik ga ook naar Havana'). Blijkens het bijschrift zou het zijn opgenomen vlak voordat Nijmeijer afreisde naar Havana.

Cuba
Dat Nijmeijer maandag in Havana arriveerde, werd door de FARC-delegatie op Cuba bevestigd. De FARC liet weten dat Nijmeijer vanuit de Colombiaanse stad Cucuta naar de Cubaanse hoofdstad Havana is gevlogen onder begeleiding van vertegenwoordigers van de Noorse en Cubaanse regering en het Rode Kruis.

Nijmeijer is lid van de onderhandelingsdelegatie van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Vertegenwoordigers van de Colombiaanse regering en de rebellen ontmoeten elkaar dinsdag in Havana om de vredesonderhandelingen voor te bereiden die op 15 november daar beginnen.

undefined

null Beeld BEELD YOUTUBE
Beeld BEELD YOUTUBE
Tanja Nijmeijer. Beeld FOTOMONTAGE MV - FOTO EPA/Colombian Defense Ministery
Tanja Nijmeijer.Beeld FOTOMONTAGE MV - FOTO EPA/Colombian Defense Ministery

Noorwegen
De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC begonnen de onderhandelingen formeel in oktober al in Noorwegen. Ze praten over beëindiging van het conflict dat al bijna 50 jaar speelt en waarbij honderdduizenden doden zijn gevallen. De familie van Nijmeijer in Nederland is volgens een woordvoerder nog niet op de hoogte van haar aankomst.

Eerder liet hij weten dat de familie overweegt de Nederlandse in Havana te bezoeken als daar mogelijkheden toe zijn. De inmiddels 34-jarige Nijmeijer verdween ruim 10 jaar terug in Colombia en sloot zich waarschijnlijk half november 2002 aan bij de wegens wreedheden en criminaliteit beruchte FARC. Na een aanval op de FARC in 2007 werden haar dagboeken aangetroffen, wat haar bekendheid gaf. Pas in 2010 werd met een video-opname duidelijk dat ze de aanval had overleefd. In de afgelopen 10 jaar hebben de FARC een sterke teruggang beleefd.

Isolement
Het aantal strijders is gehalveerd en leiders zijn gedood of overleden. De in 1964 als ultralinkse guerrilla begonnen beweging is in de binnenlanden van Colombia vervreemd van de bevolking, die voor de overgrote meerderheid in steden woont. De FARC zouden nu met de regering willen onderhandelen om uit hun het isolement te komen.

Eillen
Tanja Nijmeijer sloot zich rond 2003 aan bij de FARC (Gewapende Revolutionaire Krachten van Colombia). Ze is in de FARC bekend als Eillen. Ze komt oorspronkelijk uit het Twentse Denekamp. Nijmeijer verblijft al ruim 10 jaar in de jungle van Colombia als lid van de guerillabeweging. Volgens haar oom heeft de familie Tanja al die tijd niet gezien. Wel had moeder Hannie in 2005 een ontmoeting met haar dochter in de jungle. Aan die ontmoeting, waarvan ook amateurfilmbeelden zijn, werd toen geen ruchtbaarheid gegeven.

Dagboek
Twee jaar later werd het kamp van de FARC aangevallen door het Colombiaanse leger. Tanja wist te ontkomen maar de militairen vonden een kritisch dagboek van haar dat in de publiciteit kwam. Pas toen werd publiekelijk bekend dat de Nederlandse meestrijdt met de FARC.
Nijmeijer wordt gezocht wegens ontvoering en terrorisme en staat op de opsporingslijst van Interpol. Volgens justitie in Colombia lopen er twee arrestatiebevelen tegen Nijmeijer. Een vanwege rebellie tegen de Colombiaanse staat en een vanwege een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Dat land zou haar verdenken van het neerschieten van een vliegtuigje met onder anderen drie Amerikanen aan boord, die vervolgens 5 jaar gevangen zijn gehouden door de FARC.

In het kader van de vredesonderhandelingen werden de arrestatiebevelen tegen haar onlangs opgeschort. De FARC begon in 1964 als ultralinkse guerrillabeweging van boeren die zich in de loop der jaren gingen bezighouden met drugshandel en ontvoeringen en is de oudste en grootste guerrillabeweging van Colombia. Ze werd in 1964 opgericht. Geïnspireerd door het communisme wilden de opstandelingen de regering omverwerpen en een marxistische staat vestigen. Het laatste decennium heeft de beweging aan kracht ingeboet. Sinds 2001 is de FARC gehalveerd tot circa 8000 strijders.

Ouders
De familie Nijmeijer is van plan af te reizen naar Cuba zodra duidelijk wordt dat ze Tanja daar kunnen ontmoeten. Er is echter nog geen contact geweest tussen Tanja en haar familie, zegt haar oom. Als de reis doorgaat, zullen de ouders en zussen van Tanja op het vliegtuig stappen, vertelt Olde Dubbelink.

Tanja Nijmeijer. Beeld FOTO ANP
Tanja Nijmeijer.Beeld FOTO ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden