NieuwsTanja Nijmeijer

Tanja Nijmeijer, oud-guerrillastrijder en vredesonderhandelaar, stapt uit de Farc

De Nederlandse ex-guerrillastrijder Tanja Nijmeijer, die jarenlang in de Colombiaanse jungle vocht voor de marxistisch-leninistische beweging Farc, heeft haar lidmaatschap van de partij opgezegd. Dit melden Colombiaanse media die citeren uit een brief aan haar kameraden.

Tanja Nijmeijer met een mede-Farclid  Beeld EPA
Tanja Nijmeijer met een mede-FarclidBeeld EPA

Nijmeijer was een van de onderhandelaars in de gesprekken met de Colombiaanse regering die in 2016 tot een vredesakkoord leidden. Nu keert ze de politieke partij die de Farc is geworden teleurgesteld de rug toe.

‘De partij is veranderd in iets wat ik niet kan verwerken en wellicht nooit zal kunnen begrijpen’, schrijft Nijmeijer in wat volgens het Colombiaanse blad Semana haar afscheidsbrief is. Nijmeijer was woensdag niet bereikbaar om het bericht te bevestigen. Na jaren van onvrede over hoe de beweging zich heeft ontwikkeld sinds het vredesakkoord, komt ze tot de conclusie dat ze moet vertrekken om niet ‘een obstakel’ te worden. Ze ondertekende de brief met haar strijdnaam Alexandra Nariño.

Farc-leider Jesús Santrich met Tanja Nijmeijer in Havana. Beeld AP
Farc-leider Jesús Santrich met Tanja Nijmeijer in Havana.Beeld AP

Bendes

Nijmeijer, in 1978 geboren in het Overijsselse Denekamp, sloot zich in 2002 aan bij de guerrillastrijders nadat ze tijdens studiebezoeken aan Colombia was geraakt door de ongelijkheid in het land. Ze werd bekend als Farc-lid toen in 2007 haar dagboek werd gevonden na een aanval van het Colombiaanse leger op het kamp waar ze verbleef.

Nadat Rodrigo Londoño, alias Timochenko, in 2011 het Farc-leiderschap had overgenomen, verscheen Alexandra opnieuw in de schijnwerpers. Aan zijn zijde reisde ze meermaals af naar de Cubaanse hoofdstad Havana om te assisteren bij de vredesgesprekken. De langgekoesterde vrede is de afgelopen jaren een teleurstelling gebleken voor veel ex-Farc-strijders. Velen die achterbleven in voormalig Farc-gebied zijn vermoord door paramilitairen en criminele bendes die de cocaplantages hebben overgenomen. Als politieke partij hebben de Colombianen de Farc nog niet omarmd. Bij de laatste verkiezingen haalde de partij niet eens de kiesdrempel. Dankzij een afspraak uit het akkoord bezet de Farc toch zetels in het parlement.

Volgens Colombiaanse media zou Nijmeijer een terugkeer naar Nederland ambiëren, maar zitten rechtszaken haar daarbij in de weg. Ze wordt internationaal gezocht vanwege medeplichtigheid aan bomaanslagen, ontvoeringen en wapengebruik.

Interview met Tanja Nijmeijer (2012)

In 2012 gaf Nijmeijer voor het eerst een lang interview. Aan Volkskrant-medewerker Robert-Jan Friele, ze kenden elkaar nog van hun studententijd in Groningen. Lees hier dit interview terug: ‘Ik ben er moe van mezelf steeds te moeten verdedigen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden