Tangoles

'Kom op, een beetje macho. . .', zei de juf. We waren net begonnen aan onze eerste dansles tango. Een privé-inhaalles, want de cursus was al begonnen....

Omdat ik alleen maar de tango van lang vervlogen stijldansles kende, heb ik de Argentijnse variant in mijn eigen woonplaats eens nieuwsgierig bekeken. Vooral de gezichtsuitdrukkingen vond ik leuk, maar deelname aan de cursus was alleen mogelijk als ik een partner meebracht. Liefst nog een van ongeveer gelijke lengte. Met mijn 1,88 meter op zich al een probleem, want zulke lange vrouwen zitten nu pas in de productielijn.

Met m'n hoofd nog vol tango-expressie, zag ik dat weekend bij toeval een rectificatie in de krant. Ik belde en maakte en passant met de dame die ik aan de lijn kreeg een geintje over de erotiek in de tango. Zij had net de avond daarvoor de bilspieren van de tango in de voorstelling Gluteus Maximus gezien, telde de hakhoogte in de lengte mee en voor ik het goed en wel wist had ik mijn langbenige maatje voor de tango El Corte.

De week erop kregen we de eerste les van een bijzondere dansjuf, die na de introductie 'dans vanuit je lijf' haar mening niet onder stoelen of banken stak. Ze doceerde de basispassen met de yell 'maak vanuit je hart contact'. De voorwaartse passen werden voorzien van het motto 'de grond in met die voet' en de achterwaartse kregen 'slepen over de vloer' mee. Toen we aan het overleggen waren met welk been we de basispas moesten beginnen, volgde de mantra 'niet praten maar voelen'. Op het moment dat ik onzeker was over het snel en fier voorwaarts doorlopen, kreeg ik ervan langs met 'loop door haar heen!!'. Na een kwartier stelde ze als vanzelfsprekend 'jullie hebben een relatie' vast. Mijn dansmaatje knikte wat vaag en ik wist niet meer te stamelen dan 'o'. We keken elkaar aan, proestten het uit en verklapten de juf dat we elkaar nog maar net voor de les ontmoet hadden.

De tangoles vervolgde. We leerden de ocho met het advies 'zeg tegen haar 'welkom' en jij tegen hem 'ja, ik kom', en mochten na een goedkeurende knik alle figuren afwisselend op de muziek oefenen. Met een blik op de klok en de stelling 'als je een goede macho bent, weet je je partner te behagen' sloot ze onze eerste dansles af. Na een belangstellend aftasten hoe we het gevonden hadden en 'ik zie jullie vanavond bij vrij dansen' konden we gaan. Nog wat beduusd trokken we onze jas aan en vertrokken. Buiten pakten we elkaars hand beet en liepen napratend over de tango-ervaring verder. Onverwachts passeerde onze dansjuf. . . Hoezo geen relatie?

Jacob van Kokswijk, Eindhoven

In NL schrijven lezers over hun huiselijk leven.

Dit is aflevering 238.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden