Tandjes

Hij was dinsdagavond laat een beetje misselijk, na drie loempia's, een pannekoek, oranjesoezen en acht lauwe biertjes. Des te moediger dat Jan Jaap van der Wal het toch weer aandurft: een dagelijkse satirische rubriek in de late avond. Hoewel, dagelijks: meteen in deze tweede week al moet het toch al ongelukkig geprogrammeerde Panache (VARA) de oneerlijke strijd voeren tegen het heilige voetbal op Nederland 3. Net als DWDD, dat er een paar keer per maand voor wordt ingekort, en PowNews, dat er domweg voor wordt geschrapt. Ondoorgrondelijke wegen van het zendermanagement, die gisteravond tot een verbaal duelletje leidden tussen Matthijs van Nieuwkerk ('Laat ik er nu eens niet over mopperen') en een gestoken Jack van Gelder, die direct daarop aankondigde met: 'Toch weer meegenomen dat Matthijs van Nieuwkerk het niet erg vindt dat we met voetbal gaan beginnen.'


Had Panache uitzending gehad, dan had Van der Wal er vast wat gevats mee gedaan. Want hoewel na de eerste drie afleveringen (op tv althans: de rubriek oefende vorig jaar een maand op internet) de schaterlach in deze huiskamer nog niet heeft geklonken, is dat het goede nieuws aan Panache: het zit boven op de actualiteit. Dat was wel anders in eerdere pogingen van Van der Wal om zijn grote voorbeeld The Daily Show van Jon Stewart van een Nederlandse editie te voorzien. Soms kwamen onderwerpen pas twee weken na dato langs in de grappen en grollen.


Opnieuw zit Van der Wal nu in zijn eentje aan de desk, zich opwindend over de waan van de dag. Tussentijds wordt hij bijgestaan door een comedian van dienst, onder anderen Hans Sibbel en Sander van Opzeeland.


Het kan toeval zijn, maar Panache lijkt zich rap te ontwikkelen tot een satirische rubriek over media. Televisie, met name. Dinsdag maakte Van der Wal vrolijk gehakt met fragmenten van die dag. De presentatrices van Koffietijd die voor een nog geheel leeg Museumplein vragen of iedereen er zin in heeft. Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra, in het glazen huis van de NOS opgevoerd als 'kenner van inhuldigingsredes'. Van der Wal: 'Dat is waarschijnlijk de meest werkloze zzp'er ooit: die heeft eenmaal in de 33 jaar vijf minuten werk'.


Eerder die week ging het er iets venijniger aan toe, met fragmentjes uit rubrieken die berichtten over de journalisten op de Dam, of het gesprek in Pauw & Witteman met collega-journalisten Mariëlle Tweebeeke en Rick Nieman over hun gesprek met het koningspaar. Van der Wal: 'Dit is zo incestueus, dat noemen ze op televisie een Volendammertje.'


Erger vond hij het NOS-Journaal, dat direct na het interview met het koningspaar het gesprek uitgebreid samenvatte. 'Dit is geen incest meer, dit is jezelf neuken. Zend dan gewoon het hele interview weer uit!'


Tamelijk scherp wist Van der Wal de lijntjes te schetsen tussen de leden van het Nationaal Comité Inhuldiging en hun activiteiten. Zoals gezegd: schaterlachen is het nog niet (al doet het publiek nog zo zijn best het tegendeel te demonstreren), maar op die venijnige momentjes is Panache op z'n best. Eenvoudig omdat satire altijd op z'n best is wanneer die tandjes heeft. Wat dat betreft is het vaak hilarische LuckyTV nog altijd het meest volgroeid. Maar na het laaghangende wolkendek van vorige pogingen, begint bij Van der Wal langzaam een zonnetje door te breken.


Nu alleen nog zien af te raken van de typetjes, die ondanks hun beperkte aandeel (één per avond) niet aan flauwte weten te ontsnappen. Nog ruim twee weken de tijd, want langer dan 17 mei mag deze pret niet duren. Grapje van omroepbazen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden