Tanden poetsen met veel lawaai

Niemand steekt helemaal gerust een apparaat in zijn mond dat lijkt op een tandartsboor. Heftige vibraties, ziedend en indringend gezoem, het zijn van die dingen waar een mens zich even overheen moet zetten....

Maar miljoenen Amerikanen hebben dat kennelijk gedaan, gezien de verkoopresultaten daar van de Phlips Sonicare, een nieuwe elektrische tandenborstel. Sinds een paar weken ligt deze het apparaat hier ook in Nederland in de schappen.

Sonic technologie, roept de advertentie in het bushokje. Veelbelovend. Een tandenborstel die sneller gaat dan het geluid? Tanden die ritmisch in het gelid worden gezet? Tandplak dat door gedreun uit de mondholte wordt verjaagd?

Hoe het ook zij: de tanden worden er gegarandeerd witter van, meldt de reclame. Binnen 28 dagen al.

Gelijk een Elite 7000 aangeschaft. We hebben hier te maken met de volgende generatie gepatenteerde sonic-technologie, zo meldt Philips op de verpakking. Voor wittere tanden, superieure plakverwijdering en gezonder tandvlees. Zelfs de voor de borstelharen onbereikbare plekken worden schoongemaakt. Maar hoe sonic dat precies gebeurt, is vooralsnog een raadsel. Ook de handleiding verschaft geen enkele opheldering over.

Dus daar sta je dan, met de Sonicare voor de spiegel. Een indringend geluid, dat wel, en bovendien een enthousiast bewegende borstelkop.Maar wat gaat dat precies in de mond aanrichten?

Business manager Willy Goddaert van Philips stelt de poetser gerust. 'Het heeft niets met geluid te maken. Het heet sonic omdat de borstel met een bepaalde frequentie trilt, 261 trillingen per seconden om precies te zijn, en dat heeft zekere positieve effecten.'

De borstel haalt zoveel beweginkjes, elk met een uitslag van vijf millimeter, dankzij een vernuftige magnetische aandrijving.

Resultaat is dat de Elite drie keer zo snel op en neer gaat als andere elektrische tandenborstels, zegt Goddaert. En daar zit hem de kneep. Want die snel trillende haartjes werken als een soort buitenboordmotor en veroorzaken in de mond een vloedgolf van speeksel, tandpasta en luchtbelletjes, die tot ver tussen de tanden komt.

Dynamische vloeistofkrachten, noemt Goddaert ze. De brij verwijdert bacteriën tot op vier millimeter afstand van de borstelharen, claimt Philips.

Tandartsen krijgen van Philips een speciaal demonstratiegebitje opgestuurd, om hun die wondere werking te tonen van de Elite 7000 ('Wij willen ook de tandarts van de werking van de Sonicare overtuigen, zodat hij hem met een gerust hart kan aanbevelen', zegt Goddaert).

De tanden zitten opgeborgen in een reservoir met vloeistof. Wie de borstel tegen het plastic tandvlees aanhoudt, ziet het water alle kanten opspatten – ook daar waar de borstel niet komt.

Dankzij de dynamische vloeistofwerking lukt het de Sonicare om bijna een derde van de zogeheten biolaag op de tanden op afstand weg te spuiten, blijkt uit onderzoek van microbioloog Christopher Hope van het University College in Londen. Een concurrerend apparaat, de Braun Oral-B, verwijdert maar 10 procent.

'Ja ja, de Sonicare, de borstel die cleans beyond the bristles', zegt hoogleraar Ubele van der Velden van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta). 'Een mooie slogan. Maar dat effect is gebaseerd op onderzoek in het laboratorium, niet bij mensen. En alleen tandplak in een zeer vroeg stadium wordt verwijderd. Niet het goed aangehechte tandplak.'

Hope's artikel verscheen vorig jaar in een speciaal nummer van het American Journal of Dentistry, geheel gewijd aan de Sonicare Elite. In het blad ook een vergelijking van gewoon en sonisch poetsen.

De Sonicare haalt 40 procent meer tandplak weg dan een gewone borstel, concludeert Kathie Moritis. Dat dat deels komt doordat de Sonicare-poetsers in het onderzoek met viezere tanden begonnen, zegt ze er niet bij. Het plakgehalte ná het poetsen scheelt maar tien procent.

Bovendien, zegt Van der Velden, maakt het niet veel uit of een borstel nou 26 procent plak verwijdert (de handtandenborstel) of 36 procent (de Sonicare). 'Het punt is dat een borstel die winst alleen haalt wanneer de poetsers professioneel worden geïnstrueerd. Zonder zo'n instructie zijn elektrische borstels niet veel beter dan handtandenborstels.'

Die tien procent tandplakwinst kost 129 euro. Nieuwe borstels, te vervangen om het half jaar, kosten 19 euro. Het gezoem en de vibraties krijgt de poetser er voor niets bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden