Tandblekers verwarren Nederlandse overheid

Mogen die tandbleekmiddelen van Aquafresh Pure & White, in gel en in stripvorm, nu wel of niet in de schappen liggen van drogisterijketens als Etos en Kruidvat?...

'Dit fenomeen is voor beide instanties nieuw, de komende maand gaan we met elkaar overleggen, er zal vervolgens contact worden gezocht met de producent, en daarna geven we uitsluitsel.'

Bij deze discussie gaat het niet over tandpasta's met een klein beetje blekend (tot 0,1 procent) waterstofperoxide. Die zijn geoorloofd en vallen onder de consumentenwetgeving. Die bewaakt de VWA.

Het verwarrende heen-en weer geschuifvan verantwoordelijkheden gaat over echte tandblekers die meer waterstofperoxide bevatten. De belangrijkste vertegenwoordiger daarvan zijn de twee in november gei¿ntroduceerde Aquafresh-producten.

Die tandwitters bevatten 3,6 procent waterstofperoxide. Dat zijn zogeheten medische hulpmiddelen en dus is de IGZ verantwoordelijk, vindt de VWA. Nee, zegt de IGZ, het zijn geen medische hulpmiddelen, ze zijn per slot van rekening niet bedoeld om een medische aandoening te lijf te gaan. Tandbleekmiddelen hebben een cosmetisch doel, het zijn daarom consumentenproducten, vindt de IGZ. En zo bezien bevatten die twee Aquafresh-producten dus te veel peroxide. De VWA zou als bewaker op moeten treden.

Tandbleekmiddelen zijn in, vooral in de VS. Tanden moeten witter dan wit. Waterstofperoxide gaat de bruine aanslag van met name sigaretten en thee te lijf, maar alleen als een hoge concentratie wordt gebruikt, minstens enkele procenten.

EU-landen strijden al enige jaren over het al dan niet toestaan van die hogere concentratie in consumentenproducten zoals gels en strips. Het wachten beu heeft producent Glaxo-SmithKline (GSK) vorig jaar een andere weg bewandeld.

GSK heeft in Duitsland bij een speciaal aangewezen instantie beide producten aangemeld als medisch hulpmiddel. Dat is gebeurd onder overlegging van een dik dossier met daarin een wetenschappelijke onderbouwing over de werking en over de veiligheid van haar producten.

In augustus vorig jaar is die goedkeuring van de Duitse T afgekomen. Daarmee zijn beide tandbleekproducten in heel Europa toegelaten. De autoriteiten in BelgiDuitsland en Frankrijk beamen dat, die in Engeland niet. De Nederlandse autoriteiten, blijkt nu, wachten liever een aanpassing van de Europese consumentenwetgeving af.

Het wetenschappelijk comitan de EU is op basis van talloze klinische onderzoeken tot de conclusie gekomen dat gebruik van peroxide tot 6 procent geen gezondheidsrisico oplevert. Peroxide bleekt goed, zeker als het bleekkarwei zorgvuldig door een tandarts wordt uitgevoerd. Die mag bovendien met een hoge concentratie werken. Die route is echter razend duur.

Uit klinische onderzoeken uit de VS blijkt dat veel goedkopere strips of gels tanden binnen twee weken ook redelijk kunnen bleken. Dit thuis bleken, vergt doorzettingsvermogen. Een plakkerig wit stripje met een peroxidehoudend gellaagje moet tegen de tanden worden gedrukt en worden opgeschoven tot aan het tandvlees.

Vervolgens moet het aan de onderkant om de tanden worden geklapt. Het stripje moet een half uurtje op zijn plaats blijven. Zo'n dagelijkse exercitie moet twee weken worden volgehouden. Nadeel is dat alleen de directzichtbare tanden worden gebleekt.

Gebruik van de gel uit een tube is al even tijdrovend. Met een bijgeleverd spateltje moet die op de tanden worden gesmeerd, zorgvuldig en het liefst overal even dik. En dan volgt een minuutje intrekken. Deze procedure moet twee maal daags twee weken achtereen worden herhaald. Gel en strips hebben geen blijvend resultaat. Het advies van Aquafresh is de kuur om de zes maanden te herhalen.

Tandarts Joost Roeters van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen beveelt aan eerst de eigen tandarts te raadplegen alvorens een thuisbleekkuurtje te beginnen. Die kan adviseren. Heeft iemand veel kronen en kunsttanden dan heeft bleking weinig zin, want die bleken niet mee.

Roeters heeft problemen met de suggestie van Aquafresh dat ook bruinkleuring door veelvuldig antibioticagebruik thuis is te verwijderen. 'Het peroxide dringt onvoldoende in het tandbeen door, hiervoor is een behandeling met een hogere peroxideconcentratie bij een tandarts nodig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden