Tandartstarieven moeten omlaag

De tandartsen zijn het vertrouwen van het kabinet aan het verspelen. Als zij hun prijzen niet voor het einde van het jaar laten dalen, maakt minister Schippers van Volksgezondheid een einde aan het experiment met de vrije tarieven.

DEN HAAG - Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stegen de prijzen in de mondzorg in de eerste drie maanden van dit jaar met 6,1 procent. Zonder correctie voor inflatie was de stijging zelfs 9,6 procent. De tandartsen zelf zeggen dat vooral hun service en kwaliteit zijn verbeterd.

Schippers vindt de prijsstijging onacceptabel en vreest dat zij zich heeft vergist in het systeem. De bedoeling was dat vrije prijsvorming en concurrentie de tarieven omlaag zouden brengen. Patiënten moesten meer keuzevrijheid krijgen. De marktwerking zou worden bevorderd.

De NZa constateert het tegenovergestelde: de meeste tandartsen hebben hun prijzen begin 2012 verhoogd. Een periodieke controle is gemiddeld 3,1 procent duurder geworden, het plaatsen van een kroon 18,5 procent. De zorgautoriteit wijst er wel op dat de prijzen in de loop van het jaar nog kunnen wijzigen. In november worden nieuwe cijfers gepubliceerd. Schippers noemt de prijsstijging te fors 'gelet op de financieel-economische situatie en de portemonnee van de burger'.

Bovendien stelt zij vast dat de concurrentie niet op gang komt. Eerder wees de Consumentenbond er al op dat patiënten niet of nauwelijks bij tandartsen terecht kunnen voor deelbehandelingen. Echt shoppen op zoek naar de goedkoopste vulling is daardoor niet mogelijk. De NZa bevestigt dat nu: slechts 2 tot 6 procent van de patiënten week voor een behandeling uit naar een andere tandarts. Intussen komt ook de bemiddelende rol van de zorgverzekeraars niet goed van de grond. Het is de bedoeling dat zij voor hun klanten contracten sluiten met tandartsen en de prijs en de kwaliteit scherp bewaken. Het aantal contracten tussen tandartsen en zorgverzekeraars is dit jaar echter met 34 procent gedaald.

De opppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks, die later deze week met Schippers over de tandartsen debatteren, willen dat het experiment met onmiddellijke ingang stopt. De Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van Tandheelkunde (NMT) vindt daarentegen dat de NZa veel te vroeg is met conclusies. De NMT ziet juist een grote variatie in het aanbod en in de prijzen. Om de gemiddelde prijsontwikkeling te meten, is volgens de organisatie meer tijd nodig.

Schippers veronachtzaamt de positieve gevolgen van de vrije markt, vindt de NMT: 'Het is merkbaar dat het experiment de beroepsgroep positief stimuleert', aldus voorzitter Barnasconi. 'De transparantie is enorm toegenomen. Het aantal praktijken met een website met relevante informatie voor de patiënten is bijvoorbeeld gestegen van 17 procent in 2006 tot 87 procent in mei 2012. Ook blijkt de toegankelijkheid verbeterd: bijna 4.000 praktijken in het hele land geven online aan dat ze nieuwe patiënten aannemen. Er is variatie, dat was het doel. Sommige tandartsen verlenen een betere kwaliteit of meer service tegen iets hogere prijzen.'

Patiëntenkoepel NPCF vindt dat er per direct een einde moet komen aan de proef. Directeur Wilna Wind: 'De patiënt is de verliezer.' Ook de Consumentenbond roept op onmiddellijk te stoppen met het experiment. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) noemt de uitkomsten van het NZa-onderzoek zeer verontrustend en wil snel met alle partijen overleggen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden