Tandarts in 1993 duurder dan geraamd

De tandartshulp aan particuliere patiënten is vorig jaar tussen de tweehonderdvijftig en driehonderd miljoen duurder uitgevallen dan geraamd. Een even grote kostenoverschrijding deed zich voor in de intramurale gezondheidszorg: ziekenhuizen, verpleeghuizen, instellingen voor psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het kabinet heeft zaterdag in principe besloten dat deze, door de Ziekenfondsraad berekende kostenstijging van in totaal tussen de vijfhonderd en zeshonderd miljoen gulden moet worden gecompenseerd door degenen die de kosten hebben veroorzaakt: tandartsen en intramurale sector.

Of het nieuwe kabinet dit principebesluit overneemt is echter de vraag. In het dossier van informateur Kok liggen diverse voorstellen voor een ander financieringsstelsel voor de gezondheidszorg. Als een nieuw kabinet die koers kiest, zal het waarschijnlijk niet het mes zetten in de budgetten voor de tandartsen en de intramurale zorg.

Als echter het zaterdag genomen principebesluit van het demissionaire kabinet zou worden gevolgd, dan heeft dit de volgende consequenties.

Allereerst gaan de particuliere tandartstarieven volgend jaar opnieuw omlaag. Dit jaar zijn de tandartstarieven voor ziekenfonds- en particuliere patiënt ook verlaagd omdat de kosten hoger uitvielen dan de raming.

Ten tweede zouden ook de budgetten voor ziekenhuizen en dergelijke dan volgend jaar worden gekort, wat er op neerkomt dat ze minder zouden mogen stijgen dan voorzien. Dat de intramurale budgetten vorig jaar hoger uitvielen, is het gevolg van overheidsbeleid. Nieuwbouw - waarvoor de overheid toestemming had gegeven - heeft hogere exploitatiekosten tot gevolg en die mogen worden doorberekend in de tarieven. Daar had de overheid wel enigszins rekening mee gehouden, maar onvoldoende.

Veel particuliere patiënten zijn niet verzekerd tegen de kosten voor de tandarts: zij betalen de behandeling zelf. Maar het nu demissionaire kabinet heeft bij zijn aantreden in 1989 afgesproken dat elke overschreiding van de geraamde kosten voor de gezondheidszorg moet worden gecompenseerd. Het doet er daarbij niet toe of die kosten door de patiënt zelf of door zijn verzekeraar worden betaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden