Tamme drift over de koningin van 2040

Vrij Nederland is deze week de winnaar van de weekbladencompetitie. En dat komt niet alleen door het beschouwinkje van Thomas von der Dunk over de verhouding Nederland – Oranje, dat de tamme drift rond erfprinses Amalia goed weerspiegelt....

Gijs Zandbergen

Van Hove is het type man dat zich met alles en iedereen bemoeit, vaak op reis is, pas om acht uur 's avonds naar huis gaat en onbereikbaar blijft voor zijn personeel.

In VN ook een verhaal over Paris Hilton. Wat de kwaliteiten van deze schatrijke achterkleindochter zijn, behalve dat ze goed kan winkelen, blijft schimmig. Dat blijven ze trouwens ook in Nieuwe Revu, dat een artikel uit Rolling Stone heeft overgenomen. Hilton (22) loopt party's af en krijgt een Patty-Brardachtige tvshow, zoveel is duidelijk.

Wie ook (nog) niet op kwaliteiten kan worden betrapt, en toch veel aandacht krijgt, is prinses Amalia. HP/De Tijd heeft mediaprofessor Henri Beunders gecharterd, die de verslaggeving becommentarieert rond de geboorte. Uit een reportage blijkt voorts dat Wassenaar niet uit zijn bol ging bij de geboorte en tot slot schrijft de voltallige hoofdredactie een open brief over de gevolgen en de achtergronden van de geboorte.

Als om het goed te maken pakt HP/De Tijd uit met een artikel over de rol van het NIOD bij de totstandkoming van het 6000 pagina's tellende Srebrenica-rapport. Over dat rapport schreef columnist J.A.A. van Doorn dat het een 'stroom van gekmakende gedetailleerdheid' was en door onvolledige of zelfs niet-bestaande registers niet te doorgronden was. Het NIOD heeft niet willen meewerkenaan het verhaal en heeft eigenlijk ook geen commentaar op het eindresultaat, behalve dat NIOD-directeur Blom verklaarde het artikel 'slecht' te vinden. De Bosnische vertaling van het NIOD-rapport is aanstaande en vanuit Bosnië zijn er door nabestaanden schadeclaims ingediend tegen de Nederlandse staat.

Zaken uit het verleden passen Elsevier niet zo goed, in tegenstelling tot die uit de toekomst. Hoofdredacteur Arendo Joustra blikt vooruit tot 2040 als Amalia koningin wordt. Ze kan maar beter een paar vreemde talen leren, luidt het hoofdredactionele advies, want de gemiddelde politicus die een woordje over de grens moet spreken, bakt er weinig van. Iets minder ver vooruit, tot 2004, gaat de speciale Elsevier-bijlage. Een handig boekje op A5-formaat, waarin de zaken die volgend jaar gaan spelen op een rij worden gezet door zwaargewichten als Frits Bolkestein, Onno Ruding en Martin Veltman. De omslag stemt de lezer niet onverdeeld vrolijk door termen als 'zware tijden', 'meer betalen', 'zelfmoordterrorisme', 'sars terug' en 'Nederlandse musea dicht'.

Kleinschaliger maar in Hilversum niet minder prangend is de vraag of de actualiteitenrubrieken Netwerk, Twee Vandaag en NOVA in 2004 nog bestaan. De Groene Amsterdammer probeert er een antwoord op te geven. Vergeefs, want het gaat over 'een ingewikkelde vorm van zelfmoord'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden