Tamils sturen Nederlandse scholen aan en gemeenten weten van niets

Frontorganisaties van de terroristische afscheidingsbeweging Tamil Tijgers sturen in Nederland zeker 21 scholen aan. Uit een rondgang dinsdag blijkt dat gemeenten zich niet bewust zijn van het dubieuze Tamilonderwijs, ook al verscheen ruim een half jaar geleden een rapport van de Nationale Recherche.

AMSTERDAM - Die trok aan de bel omdat gemeenten ongemerkt subsidies en vergunningen verstrekken aan evenementen die de Tamil Tijgers gebruiken om fondsen te werven. Ook verzorgen de Tamil Tijgers onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Breda en Leeuwarden lessen voor kinderen waarin de gewelddadige vrijheidsstrijd wordt verheerlijkt, bijvoorbeeld met kleurplaten van bombardementen, militairen en grafzerken. De Sri Lankaanse afscheidingsbeweging staat sinds 2006 op de terreurlijst.


De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft het rapport eind mei online gezet, maar dat is niet opgevallen in de 21 plaatsen waar Tamilscholen zouden zitten. In Joure, onderdeel van de gemeente Gaasterland, zijn ze geschrokken. 'Onze wenkbrauwen fronsen hiervan', aldus een woordvoerder. 'Zelfs de burgemeester weet van niets.' Ook in Heerhugowaard zou een Tamilschool moeten zitten. 'We hebben het gelijk grondig uitgezocht, maar hebben niets gevonden over Tamilscholen.'


De rechtbank in Den Haag behandelt momenteel de strafzaak tegen vijf mannen die ervan worden verdacht geld te hebben ingezameld voor de Tamil Tijgers in Sri Lanka, waar in 2009 het laatste bolwerk van de afscheidingsbeweging door het leger werd veroverd.


In het licht daarvan dook dinsdag het rapport van de Nationale Recherche opnieuw in de media op. De Tamil Tijgers waren direct trending topic op Twitter. Wat de actuele status van de Tamil-scholen in Nederland is, kan het Korps Landelijke Politiediensten niet zeggen. De website van frontorganisatie Tamil Youth Organisation, die de lessen in Nederland verzorgt, is in elk geval onbereikbaar.


In Schagen weet de gemeente alleen dat er een tijd lang op zondagen jongeren bij elkaar kwamen die les kregen in de taal en cultuur van Tamils. 'Maar wij hebben geen ambtenaar die contact heeft met deze groep, en wij verstrekken hieraan geen subsidie.'


Johan van den Buys, directeur van scholengemeenschap Het Barlake, weet dat er op basisschool De Klinkert in Oudenbosch een ruimte wordt gehuurd door een groep Sri Lankanen. 'Maar dat is op woensdagmiddag en zondag, dus buiten de lestijden om. Wij staan daar als school los van.'


Ook Van den Buys hoorde dinsdag pas van het rapport, waarin wordt beweerd dat ook in Oudenbosch kinderen Tamil-propaganda voor hun kiezen krijgen. Toch gaan er 'nog geen alarmbellen rinkelen' bij de schooldirecteur. 'Ik ben nu attent, maar ik wil elke relatie tussen het rapport en onze huurders vermijden.'


Gemeenteraadslid Ibrahim Wijbenga (CDA) trekt in Eindhoven wel gelijk aan de bel en wil het college van B&W vragen of iemand al op de hoogte was van een Tamil-school in Eindhoven, en 'hoe deze school in het anti-radicaliseringsbeleid van Eindhoven past'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden