Tamils persen landgenoten af

Tamils in Nederland werd gedwongen 'oorlogsbelasting' te betalen aan de Tamil Tijgers. Niet waar, zeggen ze zelf: 'Het is vrijwillige fondsenwerving.'

DEN HAAG - Nederlandse Tamils zijn structureel afgeperst door hun landgenoten. Nadat ze waren gevlucht voor het geweld in Sri Lanka, kregen ze hier de opdracht ieder jaar 2.000 euro 'oorlogsbelasting' te betalen. Zo werd de bloedige strijd van de Tamil Tijgers gefinancierd, stellen politie en justitie.


Donderdag begon in Den Haag het proces tegen vijf Tamils die minstens twintig jaar in Nederland wonen en gezien worden als vooruitgeschoven posten van de LTTE, de Tijgers. Volgens het Openbaar Ministerie hielden zij de hele bevolkingsgroep 'in een ijzeren greep'. Ze noteerden nauwkeurig of iedereen zijn betalingsverplichtingen nakwam. Wie niets gaf, bracht zichzelf en achtergebleven familieleden in gevaar.


Verhalen over grootschalige afpersing door Tamils doen al jaren de ronde. Maar er is niets van waar, stelt de verdediging. De verdachten hebben naar eigen zeggen 'nooit geld gevraagd voor de oorlog'. Ze erkennen dat ze zich bezighielden met 'fondsenwerving, maar alle donateurs zouden uit vrije wil geld hebben gegeven. De opbrengst ging naar goede doelen, zoals weeskinderen, ziekenhuizen, kerken en scholen.


Zelfs als donaties bij de Tamil Tijgers zijn beland, dan is daar niets mis mee, zei 'hoofdboekhouder' Ramachandran S. (53) via een tolk. 'Ik begrijp niet waarom wij in deze rechtszaal zitten. We hebben geld opgehaald voor onze vrijheid en om humanitaire problemen op te lossen. De Tijgers hebben nooit terroristische aanslagen gepleegd. Het was oorlog, de overheid viel ons aan. We moesten wel reageren; gewapende strijd was de enige optie.'


De lijst met verdenkingen is lang. De verdachten staan onder meer terecht voor het houden van illegale loterijen, deelname aan een criminele, terroristische organisatie en het overtreden van Europese sanctiewetgeving. De Tamil Tijgers staan sinds 2006 op de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie.


'Zo'n terreurlijst neemt de legitieme rechten van de Tamils niet weg', vindt Victor Koppe, advocaat van Ramachandran S. 'De LTTE is geen terroristische organisatie, maar een partij die tijdens een gewapend conflict het recht op zelfbeschikking nastreefde. De Tijgers hebben zich gehouden aan geldende internationale normen.'


De Nederlandse rechtszaak staat niet op zichzelf. In Italië en Duitsland lopen vergelijkbare procedures; eerder gebeurde dat onder meer in Amerika. De meeste zaken eindigden in een veroordeling.


Volgens Koppe verschillen internationale rechters van mening over de vraag of de Tijgers terroristen of vrijheidsstrijders zijn. 'Dat is uiteindelijk de kern van deze zaak.' Omdat dit zo'n complexe vraag is, zal de rechtszaak minstens vier weken duren.


-----------------------------


Tamil Tijgers, Sri Lankaanse terreurorganisatie

De Tamil Tijgers, officieel Liberation Tigers of Tamil Eelam, zijn een van de meest gewelddadige terreurorganisaties ter wereld. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw strijden de Tamils, grotendeels christenen en hindoes, tegen de Sri Lankaanse overheid. Ze willen zeggenschap over gebieden in het noorden en oosten, waar zij in de meerderheid zijn. De Tijgers zijn volgens internationale organisaties verantwoordelijk voor bomaanslagen, moordpartijen en het inzetten van kindsoldaten. Begin 2009 heeft het regeringsleger de Tijgers verslagen, maar veel gevluchte Tamils blijven dromen van een onafhankelijk thuisland. 'De verboden activiteiten zijn ook na de nederlaag voortgezet', stelt het Openbaar Ministerie. In Nederland wonen naar schatting zo'n tienduizend Tamils.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden