‘Tamil Tijgers willen verder als geweldloze beweging’

Na hun vernietigende nederlaag op het slagveld lijken de Tamil-rebellen in Sri Lanka te proberen een comeback te maken als democratische beweging. ‘De strijd van het volk van Tamil Eelam voor zijn recht op zelfbestuur heeft een nieuwe fase bereikt’, staat in een verklaring van een zelfbenoemde nieuwe leider.

De Tamil Tijgers (LTTE) werden vorige maand door het Sri Lankaanse regeringsleger verslagen. Daarmee kwam een einde aan een burgeroorlog die ruim een kwart eeuw heeft geduurd. In de laatste dagen van de strijd werden de meeste commandanten, onder wie de hoogste leider Velupillai Prabhakaran, gedood.

Een van de weinige overlevenden uit de hogere LTTE-gelederen heeft zich opgeworpen als de nieuwe chef. Het is Selvarasa Pathmanathan, de man die bij de LTTE verantwoordelijk was voor de internationale relaties. Hij doet nu zijn best het slechte imago van de rebellen te verbeteren.

In een verklaring die vanaf een onbekende locatie werd verspreid, zegt hij dat de rebellen hun droom van een onafhankelijke Tamil-staat niet langer op gewelddadige wijze nastreven. Volgens hem zullen de rebellen een nieuwe organisatie vormen die is gebaseerd op democratische principes. Hij kondigde de oprichting aan van een ‘tijdelijke transnationale regering’.

Een voormalig adviseur van de Tijgers zei dat hij Tamils in het buitenland wil registreren om het kiezen van een ‘constitutionele vergadering’ mogelijk te maken. Hij wil toenadering zoeken tot buitenlandse regeringen en een platform creëren voor onderhandelingen met Colombo.

In hoeverre er daadwerkelijk sprake is van een ‘doorstart’ van de Tijgers is onduidelijk. In Sri Lanka zelf zijn ze als organisatie weggevaagd en aanhangers in het buitenland zijn in verwarring en gedemoraliseerd. De regering in Colombo doet de verklaring van Pathmanathan af als irrelevant. ‘De LTTE bestaat niet meer. Wij hebben hun slagkracht en hiërarchie geheel verwoest.’

De vraag is ook of Pathmanathan de ideale persoon is om de Tijgers, door veel westerse landen gebrandmerkt als terreurorganisatie, om te vormen tot een gerespecteerde bevrijdingsbeweging. Tegen hem loopt een internationaal opsporingsbevel; hij regelde de wapensmokkel voor de Tijgers.

De Tamils in het buitenland lijken verdeeld. De verklaring van Pathmanathan werd niet verspreid door TamilNet, de website van de Tijgers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden