Tamil Tijgers leggen wapens neer

Bevolking Sri Lanka gaat feestend de straat op...

COLOMBO Het Sri Lankaanse leger heeft woord gehouden. Nadat het vrijdag had beloofd ‘binnen 48 uur’ een eind te maken aan de burgeroorlog die al een kwart eeuw in het land woedt, moesten de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) zondag hun nederlaag erkennen. ‘Deze strijd heeft zijn bittere eind bereikt’, verklaarden ze op een website. ‘We hebben besloten onze wapens te laten zwijgen.’

Op dat moment werd nog sporadisch gevochten in een gebied van een vierkante kilometer in het noorden van het land, waar de laatste rebellen zich zouden bevinden. Volgens het leger trachtte ten minste één Tamil Tijger zondag met een zelfmoordaanslag de militairen nog tegen te houden. Zeker zeventig rebellen die uit het gebied probeerden te ontsnappen, zouden zondag zijn gedood.

President Mahinda Rajapaksa had zaterdag in Jordanië al de overwinning opgeëist en gezegd dat ‘alle burgers’ in het gebied waren bevrijd. Ruim 70 duizend uitgeputte burgers, die door de rebellen als menselijk schild zouden zijn gebruikt, stroomden zaterdag en zondag het gebied uit. Ze voegden zich bij de ruim 200 duizend ontheemden die al eerder waren gevlucht.

Over het lot van rebellenleider Velupillai Prabhakaran is niets bekend. Geruchten dat zijn lijk was gevonden, zijn tegengesproken. Volgens LTTE-vertegenwoordigers is hij nog in het gebied.

President Rajapaksa, die bij terugkeer in Sri Lanka zondagochtend de grond kuste, houdt dinsdag een overwinningsrede in het parlement. Zondag waren al overal in het land mensen feestend de straat op gegaan om het eind van de strijd te vieren. Overal hingen vlaggen, er werd gedanst en vuurwerk afgestoken.

De Tamilrebellen hebben sinds de jaren zeventig gevochten voor een eigen staat voor de vooral hindoeïstische Tamils in Noord- en Oost-Sri Lanka. Zij maken 12,5 procent uit van de bevolking, maar voelen zich gediscrimineerd door de boeddhistische Singalezen die aan de macht kwamen na de onafhankelijkheid in 1948.

In 1983 groeide de strijd uit tot een regelrechte burgeroorlog. De Tamil Tijgers maakten als eersten ter wereld gebruik van zelfmoordaanslagen, zetten kindsoldaten in en moordden soms hele dorpen uit. Zo veroverden ze 15 duizend vierkante kilometer in het noorden van het land, bijna eenderde van Sri Lanka. Hun ‘staat in een staat’ kende eigen scholen, rechtbanken, een marine en zelfs een piepkleine luchtmacht.

In 2006 begon de regering van president Rajapaksa een offensief, waarbij steeds meer land werd heroverd. Zaterdag kreeg het leger voor het eerst sinds 1983 de hele kust in handen en waren de rebellen van de zee afgesloten.

Door de burgeroorlog zijn zeker 70 duizend burgers omgekomen. Beide partijen zouden oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden