Tamil Tijgers komen met eigen vredesvoorstel

De afscheidingsbeweging van de Tamils in Sri Lanka heeft zaterdag een einde gemaakt aan haar boycot van de vredesonderhandelingen met de regering....

De Tamils strijden al twintig jaar voor een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van Sri Lanka. Zij vormen een minderheid van rond de 18 procent in de door Singalezen gedomineerde eiland-staat. De strijd heeft sinds begin jaren tachtig aan meer dan zestigduizend mensen het leven gekost.

Sinds februari 2002 was al wel een staakt-het-vuren van kracht, dat tot stand was gekomen door bemiddeling van Noorwegen. Een half jaar later besloten de Tamil Tijgers niet langer te streven naar onafhankelijkheid - wat afscheiding zou betekenen - maar hun kaarten te zetten op zelfbestuur in een federaal verband.

Zaterdag gaven de Tamil Tijgers een nadere invulling van wat dit zelfbestuur volgens hen moet behelzen: bevoegdheden om de wederopbouw en ontwikkelingen van hun gebied ter hand te nemen, waaronder het recht belastingen te heffen, buitenlandse leningen af te sluiten en recht en orde te handhaven. Hun voorlopige bestuursorgaan moet in meerderheid worden benoemd door de Tamil Tijgers, de overige leden zouden dan de regering in Colombo en de moslim-minderheid vertegenwoordigen.

Dat laatste komt overeen met wat de regering heeft voorgesteld. Maar die wil de handhaving van de orde, de openbare financiën, de handel en het beheer over de grond in eigen hand houden. Toch vindt de regering van premier Ranil Wickremesinghe dat er nu weer te praten valt. Daarom keert de Noorse bemiddelaar Vidar Helgesen op 10 november terug naar Sri Lanka.

Een probleem is dat de president van Sri Lanka, Chandrika Kumaratunga, het niet eens is met de manier waarop de premier - geen partijgenoot - de onderhandelingen met de Tamils aanpakt. Een definitieve vredesregeling vereist de instemming van zowel de president als de premier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden