Tamil Tijgers en burgers ontvluchten Jaffna

Honderdduizenden burgers en verzetsstrijders van de Srilankaanse Tamil-minderheid ontvluchten in paniek de stad Jaffna op het gelijknamige schiereiland. Het regeringsleger heeft de naburige stad Neerveli ingenomen en voert bombardementen uit op rebellenbases in de buurt van Jaffna-stad....

Reuter, The Guardian, AP

COLOMBO

Een medewerker van de Verenigde Naties verklaarde dat de wegen van Jaffna naar het oosten, in de richting van Chavakcheri, vol zitten met vluchtelingen en voertuigen. Schattingen van het aantal vluchtelingen lopen uiteen van 150 duizend tot 400 duizend.

De meeste vluchtelingen zouden over land naar het oosten trekken, anderen worden per boot overgebracht naar door Tamils gecontroleerd gebied op het vasteland. Ook de stad Kilinochchi heeft te maken met een toestroom van vluchtelingen uit het oorlogsgebied.

De exodus van Jaffna, vanwaar de rebellen van de Tamil Tijgers (LTTE) hun strijd om afscheiding van Sri Lanka coördineren, markeert een keerpunt in de campagne van het regeringsleger om het gehele schiereiland op de Tamils te veroveren. Het offensief, dat op 17 oktober begon, heeft de codenaam Operatie Zonneschijn.

Jaffna is het centrum van het verzet. De Tamil-rebellen hebben er een eigen politiemacht, rechtbanken en belastingkantoren. Verlies van de stad wordt gezien als een zware klap voor de guerrillastrijders. 'Als dit zo doorgaat wordt Jaffna een spookstad', aldus een westerse hulpverlener in het gebied.

Het is niet duidelijk of er rebellen ter verdediging in Jaffna zijn achtergebleven, en zo ja, hoeveel. Volgens berichten nemen de Tamil Tijgers bij hun vlucht uit de stad militair materieel mee. Ook het clandestiene radiostation in de stad zou zijn ontmanteld. Tot nu toe hebben de Tamil Tijgers sinds het offensief van de regering nog geen enkel gebied zonder verzet prijsgegeven.

Het ziekenhuis in Jaffna, dat volgens eerdere berichten vol lag met gewonde Tamil-rebellen, is grotendeels geëvacueerd. Slechts enkele gewonde burgers zouden zijn achtergebleven, samen met ongeveer veertig artsen. De door het Rode Kruis beschermde 'veilige zone' rondom het ziekenhuis zou zo goed als verlaten zijn.

Volgens militaire bronnen heeft de slag om Neerveli, een belangrijke voorpost van de rebellen, het leven gekost aan 74 soldaten en raakten ruim 150 militairen gewond. Bij de veldslag zouden ruim honderd rebellen zijn gedood.

Volgens een militaire woordvoerder zal de definitieve slag om Jaffna nog enkele dagen in beslag nemen. In de plaatsen Urumpirai, Kopai en Kondavil, tussen Jaffna en de huidige militaire linies, wordt nog veel verzet verwacht. 'De bloedigste gevechten moeten nog komen', aldus de woordvoerder, die toegaf dat het leger ook zware verliezen lijdt.

De rebellen hebben volgens sommige berichten de bevolking via de radio opgeroepen de stad zo snel mogelijk te verlaten. Militaire bronnen melden daarentegen dat de Tamil Tijgers een uitgaansverbod hebben ingesteld om een massale leegloop van Jaffna tegen te gaan.

De rebellen hebben de afgelopen vijf jaar de controle over Jaffna gehad. De laatste keer dat ze de stad moesten prijsgeven in de twaalf jaar durende burgeroorlog was in 1987. Indiase troepen, ingezet na een verdrag met de Srilankaanse regering, veroverden de stad toen na hevige gevechten. Nadat India de troepen in april 1990 terugtrok, namen de Tamils de stad opnieuw in.

De Tamil-minderheid op Sri Lanka greep in 1983 naar de wapens omdat zij zich al lange tijd gediscrimineerd voelde door de Singalese meerderheid in het land.

Volgens een in augustus door president Chandrika Kumaratunga gepresenteerd vredesplan kunnen de Tamils de macht krijgen in een van acht te vormen regio's in Sri Lanka. Gematigde Tamils prezen het plan, dat tot stand kwam zonder overleg met de Tamil Tijgers.

De regering weigert iedere vorm van overleg met de LTTE sinds die in april een ruim drie maanden oud bestand braken en de strijd hervatten. De Tamil Tijgers lieten in augustus met een bomaanslag in Colombo weten wat zij van het vredesvoorstel dachten. Bij die aanslag kwamen 22 mensen om het leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden