Tamil-leider wil vrede én eigen staat

Het brein achter de bijna twintig jaar durende afscheidingsstrijd in Sri Lanka, Velupillai Prabhakaran, heeft woensdag verklaard oprecht vrede te willen, maar vast te houden aan de eis van een onafhankelijke Tamilstaat....

APReuters en AFP

'Aan de voorwaarden om ons streven naar een onafhankelijke staat op te geven, is nog niet voldaan', zei Prabhakaran. De Tamil Tijgers strijden sinds 1983 voor een eigen Tamilstaat in het noordoosten van Sri Lanka. Door de strijd, waarbij Prabharakan veelvuldig zelfmoordcommando's inzette, vielen 64 duizend doden.

'We willen oprecht en serieus vrede', zei de Tamilleider, die in een grijs safaripak verscheen in plaats van zijn gebruikelijke guerrillakostuum. 'Daarom hebben we een eenzijdig staken van de vijandelijkheden afgekondigd.'

Prabhakaran kon een persconferentie houden zonder gevaar te lopen gearresteerd te worden dankzij een overeenkomst die de Tamil Tijgers en de regering op 22 februari tekenden. Dit door bemiddeling van Noorwegen tot stand gekomen akkoord maakt de weg vrij voor vredesbesprekingen, die naar verwachting in mei in Thailand beginnen.

'Ik geloof dat het vredesproces dit keer zal slagen', zei Prabharakan. Hij prees de Srilankaanse premier Ranil Wickremesinghe voor zijn dappere stappen op weg naar vrede. Wickremesinghe won in december de verkiezingen met de belofte een einde te maken aan het conflict. Een Tamilstaat sluit de premier echter uit.

De Tamil Tijgers (LTTE) zouden de wapens willen neerleggen als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Prabhakaran herhaalde dat het opheffen van het verbod op zijn organisatie een voorwaarde is voor deelname aan de vredesbesprekingen.

Prabhakaran staat hoog op de lijst van door Interpol gezochte personen. India eist zijn uitlevering, omdat hij ervan verdacht wordt achter de moord op de voormalige premier Rajiv Gandhi te zitten. Gandhi kwam tijdens de verkiezingscampagne in 1991 om door een zelfmoordactie van een Tamilvrouw.

De moord op de Indiase premier noemde de Tamilleider woensdag 'een tragisch incident'. Op zijn eigen rol daarbij ging hij niet in. 'De Tijgers willen constructieve en vriendschappelijke betrekkingen met India', zei hij. 'We willen het verleden vergeten.' Prabhakaran noemde India cruciaal voor het slagen van het vredesproces.

De Tamil Tijgers hadden gisteren extreem uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen. Honderden journalisten kwamen naar de noordelijke stad Kilinochchi. Zij moesten hun telefoons en laptops een kilometer voor de plek van de persconferentie inleveren. De verslaggevers werden zo grondig gefouilleerd dat ze zelfs hun sokken moesten uittrekken opdat de veiligheidsagenten tussen hun tenen konden kijken.

Een aangekondigde rechtstreekse tv-uitzending werd afgelast, uit angst voor een aanslag. 'We zijn bang voor een herhaling van wat Ahmad Shah Massoud overkwam', zei een Tamilrebel. Hij refereerde aan de aanslag door een nepcamerateam vorig jaar op een van de Afghaanse leiders van de oppositie tegen de Taliban.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden