NIEUWStamara van ark

Tamara van Ark vervangt Martin van Rijn als minister voor Medische Zorg

Met het luwen van de coronacrisis wordt ook de normaliteit in het kabinet weer hersteld: PvdA’er Martin van Rijn maakt per 9 juli plaats voor VVD’er Tamara van Ark. Zij promoveert van staatssecretaris van Sociale Zaken tot minister voor Medische Zorg. 

Tamara van Ark. Beeld ANP - Lex van Lieshout

De vervanging van Van Rijn na enkele maanden was voorzien bij zijn onverwachte aantreden in maart. Op dat moment, op het hoogtepunt van de coronacrisis, was niemand geschikter om de afgetreden VVD-minister Bruins te vervangen, zo was de overtuiging van premier Rutte. De toestemming van PvdA-leider Asscher gold echter nadrukkelijk voor enkele maanden. Hij wil in de aanloop naar de verkiezingen van maart 2021 ongehinderd oppositie kunnen voeren tegen het kabinet. 

De ondankbare opdracht om het ministerschap af te maken in de slechts acht maanden tot die verkiezingen brengt premier Rutte onder bij een Haagse insider: Van Ark was in de afgelopen jaren voor de liberalen onder meer vicefractievoorzitter en campagneleider bij de verkiezingen van 2017 voordat zij staatssecretaris werd. 

In 2010 stond Van Ark (1974) nummer 23 op de VVD-lijst en kwam ze de Kamer in. Na het korte kabinet-Rutte I steeg ze in 2012 naar plek tien en werd ze vicefractievoorzitter. Dat deed ze vijf jaar lang tot volle tevredenheid van de partijtop, die haar op de nieuwe lijst beloonde met positie vier. Ze maakte in 2017 deel uit van het VVD-formatieteam. De zorg is geen onbekend terrein, ze was jarenlang haar portefeuille in de Tweede Kamer. 

Als staatssecretaris van Sociale Zaken werd zij in de afgelopen jaren door vriend en vijand geprezen om haar soepele omgang met de Kamer. Inhoudelijk werd het geen onverdeeld succes. Een van de belangrijkste opdrachten die zij meekreeg vanuit haar eigen partij was de activering van gehandicapten op de arbeidsmarkt. Maar het plan om ze daartoe onder het minimumloon te gaan betalen – zodat het voor werkgevers eenvoudiger zou worden om ze in dienst te nemen – ging ten onder in een storm van kritiek en bleek bovendien niet uitvoerbaar. Van Ark trok het schielijk in.

Deze week bracht zij wel haar andere grote project tot een goed einde: de reorganisatie van de jonggehandicaptenwet Wajong - een harmonisatie van de onontwarbare kluwen aan regelingen die daarbinnen was ontstaan - werd aangenomen in de Eerste Kamer. Het doel is dat jonggehandicapten makkelijker kunnen doorleren en werk vinden, al betwisten de vakbeweging en de linkse oppositie dat het zo zal uitpakken. 

De politica heette tot haar echtscheiding in 2013 Venrooy-van Ark. Ze heeft twee dochters en sinds enige tijd een relatie met het voormalige SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

‘JE KUNT JE NOOIT OP EEN SPECIFIEKE PANDEMIE VOORBEREIDEN’

Zijn benoeming tot minister voor Medische Zorg was de opmerkelijkste sinds mensenheugenis. Martin van Rijn kan het na zijn eerste werkweek eind maart niet genoeg beklemtonen: ‘We vragen een nieuwe solidariteit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden