Tamara Drewe, Remember Me, In the Fog

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
Gemma Arterton als Tamara Drewe. Beeld Peter Mountain
Gemma Arterton als Tamara Drewe.Beeld Peter Mountain

Tamara Drewe (Stephen Frears, 2010)
RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Ver weg van alle drukte denken ze te zitten, de naar het platteland uitgeweken schrijvers die in Tamara Drewe aan een lesbische misdaadroman werken of aan een doorwrochte schrijversbiografie. Gastvrouw Beth serveert koekjes terwijl haar man, de zelfingenomen thrillerauteur Nicholas Hardiment, stiekem bezoekjes brengt aan zijn minnares. Als een neurotische rockster in het dorp belandt en de wulpse titelheldin na jaren van afwezigheid terugkeert, is er van de beoogde pastorale rust weinig meer over.

Stephen Frears (Dangerous Liaisons, Chéri) houdt de toon licht en vertelt het verhaal als iets waarvan je niet al te veel hoeft te geloven. De stijl is eerder zelfbewust en speels dan dat hij je soepel de warrige wereld van dit ploeterende schrijversclubje wil binnenvoeren. Herhaaldelijk valt het beeld uiteen in splitscreens, de voice-overs buitelen over elkaar en de overkokende fantasieën van twee verveelde schoolmeisjes worden even beleefd als kitscherig verbeeld.

Kwinkslagen waarmee Frears iets openbaart van Posy Simmonds' oorspronkelijke striproman, maar die vaak een tikje houterig aandoen. Tegelijkertijd past die indruk bij de vastgelopen personages die de film rijk is. Van de bronstige tuinman tot de rondborstige schoonheid die Tamara Drewe sinds haar neusoperatie pretendeert te zijn, van de morsige historicus tot de taartbakkende echtgenote, iedereen laat zich treffend in twee woorden typeren. Je hoeft ze maar te zien om te begrijpen dat deze lui zich door een bordkartonnen wereld slepen, volkomen gestrand in de cliché-identiteit die ze zichzelf hebben toebedeeld.

Remember Me (Allen Coulter, 2010)
SBS 9, 20.30-22.40 uur.

Robert Pattinson, broeierige vampier in Twilight en daardoor wereldwijd sekssymbool, is het publiekslokkertje van Remember Me, een wat zompig verhaal over twee gekneusde zielen die elkaar vinden in de zomer van 2001. Die aantrekkingskracht is best te begrijpen: Pattinson heeft met zijn donkere blik een prettige chemie met zijn tegenspeelster (de ook niet onknappe Emilie de Ravin). Desondanks wil de bedoelde tearjerker maar niet ontroeren - de getroebleerde romance gaat wat dat betreft veel te weinig de diepte in. Alsof scenarist Fetters dat aanvoelde, goochelt hij in de laatste minuten nog een konijn uit de hoed. Regisseur Coulter mag dat dan wel integer en zelfs behoorlijk indrukwekkend in beeld brengen, dat neemt niet weg dat de impact van terrorisme hier schaamteloos wordt misbruikt om een publieksfilm een sentimenteel sausje te geven.

In the Fog (Sergei Loznitsa, 2012)
Film 1 Sundance, 21.00-23.02 uur.

Oekraïne, 1942. Een drietal van sabotage beschuldigde dorpelingen wordt publiekelijk door de Duitse bezetters terechtgesteld; een tafereel waarin oorlogsverschrikkingen samenvallen met de waan van alledag en menselijke waardigheid ver is te zoeken. Juist om die laatste restjes waardigheid gaat het regisseur-scenarist Sergei Loznitsa (My Joy) in zijn krachtige film, waarmee hij op het Filmfestival van Cannes de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek won. Wanneer een spoorwegarbeider door twee partizanen wordt meegenomen omdat hij de saboteurs zou hebben verraden, weet hij dat het zinloos is zijn onschuld te bepleiten. De executie gaat echter niet door: nadat de drie door de Duitsers zijn beschoten, rent de arbeider met een zwaargewonde partizaan op zijn rug de bossen in. Wat volgt, levert een bijzonder indringende kijkervaring op vol deerniswekkend geploeter, kapotte gezichten en alles witspoelende mist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden