Tamara Drewe, Flodder en 900 dagen

Iedere dag zet de Volkskrant de beste films op televisie voor u op een rij.

Beeld Tamara Drewe

Tamara Drewe (Stephen Frears, 2010)

RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Een taxi in Ewedown. De komst daarvan is voor twee rondhangende pubermeisjes de belevenis van de dag, van de week misschien wel. Want in het schilderachtig mooie dorpje in Zuid-West- Engeland gebeurt helemaal niets, zo verzekert het duo elkaar voortdurend. Dat valt in werkelijkheid reuze mee. In het dorp woont ook de succesvolle politieromanschrijver Nicholas Hardiment. Die stelt niet alleen zijn huis open voor 'writers in residence', hij houdt er ook een overspelige leefstijl op na. En in het begin van de film keert Tamara Drewe terug naar haar geboorteplaats. Ooit vertrok ze als een tamelijk lelijk eendje, nu keert ze terug als succesvol journalist. En ze heeft een nieuwe neus. Dat laatste maakt haar nog meer dan vroeger een object van begeerte voor minstens drie mannen, die ze eenvoudig om haar vinger windt. Een van die drie is een drummer op wie een van de pubers ook haar zinnen heeft gezet. Ziedaar de uitgangspunten voor een lichtvoetige komedie, die de Brit Stephen Frears (The Queen) vaardig tot een einde brengt, waarbij een enkele grimmigheid voorkomt dat de kijker ten prooi valt aan de loomheid die dat dat fraaie Engelse heuvelland zo nadrukkelijk oproept.

Flodder (Dick Maas, 1986)

RTL 7, 20.30-22.45 uur.

Hoe liefdeloos de Nederlandse (commerciële) tv speelfilms programmeert, is goed af te lezen aan hoe wordt omgegaan met de vaderlandse speelfilmgeschiedenis. Neem de jaren tachtig van de vorige eeuw. Veel belangrijke, goede Nederlandse speelfilms uit die tijd worden zelden of nooit vertoond. Drie voorbeelden uit vele: Het teken van het beest (Pieter Verhoeff, 1980), Een dagje naar het strand (Theo van Gogh, 1984), Hersenschimmen (1988, Heddy Honigmann). Met slechts een handvol wordt je doodgegooid. Daaronder Dick Maas' Flodder, elk jaar toch wel minstens twee keer te zien. Niets ten nadele van de avonturen van het asociale gezin en haar opmerkelijke integratie in een fraai nagebouwde villawijk - Flodder is een prima, vette komedie - maar wat zou het van waardevol initiatief getuigen als iemand zich in Nederland eens spiegelde aan de Duitse of Franse cultuurzenders, die hun nationale speelfilms koesteren en niet zelden in een passend kader uitzenden.

900 dagen (Jessica Gorter, 2011)

Arte, 23.15-00.15 uur.

Van 8 september 1941 tot 27 januari 1944 werd Leningrad (het huidige Sint-Petersburg) door de Duitsers belegerd. Om de hartverscheurende ellende waartoe dat beleg heeft geleid, te verdoezelen, heeft de Sovjet-Unie lang een mythe in stand gehouden over de heldhaftigheid van de inwoners, die jaarlijks propagandistisch wordt herdacht. De Nederlandse Jessica Gorter maakte een veelgeprezen documentaire over wat er werkelijk gebeurde.


Gorter bouwt haar documentaire haarfijn op met schrijnende verhalen en archiefmateriaal. En dan nog valt die werkelijkheid nauwelijks te bevatten. Hoe de inwoners dood vroren en door hongersnood zo wanhopig werden dat ze tot kannibalisme vervielen, zo blijkt uit KGB-statistieken die droog worden voorgedragen terwijl de camera langs kale takken en een mistroostig Sovjet-gebouw glijdt. Nog aangrijpender zijn de getuigenissen van mensen die het hebben meegemaakt: een vrouw die vertelt hoe ze op haar 11de verjaardag haar kat moest opeten, een meisje dat vijf dagen naast haar dode moeder sliep. Verhalen die Gorter en cameraman Sander Snoep geduldig vastleggen, zonder dat ze de absolute waarheid boven tafel willen halen; ook Stalin-sympathisanten mogen hun zegje doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden