Talloze wervingsacties voor giro 555

Steeds meer Nederlanders zetten acties op touw om geld binnen te halen voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. Op giro 555 stromen de giften binnen....

ANP en Internetredactie

De provincie Gelderland heeft dinsdag bijvoorbeeld besloten 1 miljoen euro uit te trekken voor de hulpverlening in Zuid-Oost-Azie. Gelderland is daarmee voor zover bekend de eerste provincie die geld overmaakt op gironummer 555.

De provincie maakt per direct een half miljoen euro over op het gironummer. Het andere halve miljoen wordt besteed aan nader te bepalen hulpprojecten in het getroffen deel van de wereld.

Koningin Beatrix heeft eveneens een 'substantieel bedrag' overgemaakt op giro 555, heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst meegedeeld.

Trijntje Oosterhuis, Acda en de Munnik, Dinand Woesthoff, Blof, Xander de Buisonjé, Do en Birgit Lewis treden donderdagavond op tijdens een benefietconcert op de Dam in Amsterdam. Bezoekers kunnen tijdens het gratis concert een machtigingskaart invullen voor giro 555.Het concert duurt van 19.30 uur tot 22.00 uur en wordt georganiseerd door de radiostations die gedurende de hele dag al meewerken aan Radio 555. Donderdagavond houden RTL 4, SBS6 en Nederland 2 eveneens een actie-avond op de televisie.

De Orde van Advocaten heeft via zijn elektronische nieuwsbrief al zijn leden opgeroepen om 5 procent van de maandomzet van januari en februari te doneren aan giro 555. Eerder nam het Tilburgse Advocatenkollektief al het initiatief om de slachtoffers van de zeebeving in Azië te steunen met een deel van de omzet van het kantoor.

Friesland komt donderdag massaal in actie voor Azië. Kamerleden, Statenleden, burgemeesters, journalisten en studenten bellen de hele dag vanuit het provinciehuis in Leeuwarden naar bedrijven. Die krijgen het verzoek om geld te storten op giro 555.

Een aantal bekende Friezen verschijnt woensdag en donderdag van 10.00 tot 22.00 uur aan de biljarttafel om geld in te zamelen voor Azië. Wie altijd al eens tegen Henk Gemser, Wout Zijlstra, Olaf van der Meulen, Hans Anker of Joop Atsma had willen biljarten, kan die wens tegen betaling in vervulling zien gaan. In café It Reade Hynder in Wommels kunnen liefhebbers voor 2,50 euro een half uur tegen een prominente Fries spelen. Ook kunnen omstanders geld inzetten op het aantal caramboles dat de biljarters volgens hen maken.

Cabaretier Youp van 't Hek geeft een tweede benefietvoorstelling voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië. De eerste, op 21 januari in Carré Amsterdam, was zo snel uitverkocht dat hij en Carré hebben besloten tot een tweede voorstelling. Die is op 28 januari.

De cabaretier speelt zijn voorstelling 'Prachtige Paprika's'. Alle medewerkers van het theater werken er gratis aan mee, waardoor per benefiet een minumumbedrag van 100.000 euro wordt verwacht. De opbrengst maken de initiatiefnemers over op giro 555.

De Nederlandse Spoorwegen gaan de spoorbedrijven in de rampgebieden helpen bij de wederopbouw. De NS wil zowel geld als expertise inbrengen. De NS-werknemers kunnen verlofuren inleveren. De onderneming verzilvert deze uren en verdubbelt het totaalbedrag.

Bovendien plaatst de NS vijfhonderd collectebussen voor giro 555 bij de verkoopbalies en winkels op de stations. De treinen staan woensdagmiddag om twaalf uur drie minuten stil om de slachtoffers in Azië te herdenken.

Mensen die geld hebben opgehaald voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië, kunnen dat geld bij diverse banken gratis storten op giro 555. De bedrijven wijken daarmee af van het beleid dat klanten betalen voor de storting van contant geld.

Speciaal voor de inzamelingsactie van de Samenwerkende Hulporganisaties halen ING en Postbank een streep door hun tarieven. Ook ABN Amro, Fortis en Rabobank nemen gratis munt- en papiergeld in voor girorekening 555.

Tot en met maandag was al 26 miljoen euro op gironummer 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) binnengekomen. Woensdag maakt SHO een nieuwe tussenstand bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden