Talloze affaires nekten Borghouts

Harry Borghouts heeft onlangs het voornemen geuit om tot zijn 70e door te werken. Maar het mocht niet zo zijn: de commissaris van de Koningin in Noord-Holland maakte vrijdag zijn ontslag bekend. De GroenLinks-politicus besloot hiertoe nadat hij de afgelopen twee jaar meerdere malen onder vuur lag.

ANP

In juni overleefde hij nog de affaire die volgde op het nieuws dat de provincie circa 78 miljoen euro op de inmiddels failliete IJslandse bank Landsbanki had ondergebracht. De kwestie achtervolgde hem enkele maanden. Zo was er geregeld kritiek op zijn benoeming tot bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP, omdat hij ‘besmet’ zou zijn door de Landsbanki-kwestie.

Dat leidde begin juli tot zijn aftreden als bestuurslid. Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten dat toen aantrad, stelde nadrukkelijk niet dezelfde fouten te willen maken als het college dat eerder moest aftreden vanwege de Landsbanki-zaak.

Begin september kwam Borghouts echter weer in opspraak. Hij zou 3000 euro aan declaraties van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers hebben goedgekeurd terwijl deze geen bonnetjes had ingediend. Provinciale Staten eiste uitleg van Borghouts. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen en Borghouts maakte bekend zijn functie per 1 december neer te leggen.

Ook in 2008 lag Borghouts al stevig onder vuur. In 2008 kreeg hij flinke kritiek voor zijn rol als voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting IJsselmeerziekenhuizen. De raad zou vroegtijdig hebben geweten van het wanbeheer binnen de ziekenhuizen, maar onvoldoende maatregelen hebben getroffen. Borghouts weersprak dat.

Harry Borghouts werd in 1943 geboren in Bergen op Zoom en ging na het gymnasium naar het Koninklijk Instituut voor de Marine, waar hij in 1964 afstudeerde. Na tien jaar als officier gewerkt te hebben, besloot hij voor enkele jaren huisman te worden en rechten te studeren.

Eind jaren zeventig begon Borghouts, wiens vader in de jaren zestig kort staatssecretaris van Defensie was, als ambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar maakte hij razendsnel carrière. Toenmalig minister Ien Dales benoemde hem tot directeur-generaal openbare orde en veiligheid. Ook haar opvolger Hans Dijkstal was lovend over Borghouts.

In 1996 maakte Borghouts de overstap naar het ministerie van Justitie, waar hij onder minister Winnie Sorgdrager viel. In 2002 werd hij benoemd tot commissaris van de Koningin in Noord-Holland. Provinciale Staten verkozen hem boven oud-minister Tineke Netelenbos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden