Nieuws

Talitha Muusse stopt voortijdig met Op1: ‘Voorwaarden staan mijn journalistieke vrijheid in de weg’

Talitha Muusse heeft besloten de uitzending van het praatprogramma Op1 vanavond niet te presenteren. Muusse schrijft op Instagram dat KRO-NCRV voorwaarden heeft gesteld aan haar optreden, die botsen met haar persoonlijke en professionele waarden. Zo zou ze van de omroep niet meer mogen meepraten over politieke onderwerpen. ‘Dit staat mijn journalistieke vrijheid in de weg.’

Redactie
Talitha Muusse als presentator van de KRO-NCRV-talkshow Op1. Beeld ANP
Talitha Muusse als presentator van de KRO-NCRV-talkshow Op1.Beeld ANP

Muusse zegt dat ze continu in dialoog is geweest met KRO-NCRV over haar rol als talkshowpresentator. ‘Ik ben bij de omroep en Op1 gevraagd op basis van mijn maatschappelijke en activistische profiel’, schrijft ze. Ze zou bij aanvang al duidelijk hebben gemaakt haar rol als presentator te willen combineren met haar rol als opiniemaker en ondernemer.

Volgens de presentatrice is die combinatie door de nieuwe voorwaarden niet meer mogelijk. ‘In de toekomst wens ik verschillende maatschappelijke rollen te combineren’, schrijft Muusse, die sinds januari op zondag de NPO-talkshow met Sven Kockelmann presenteert. Vanavond is de laatste weekenduitzending, die Kockelmann nu in zijn eentje zal presenteren.

Omtzigtgate

Eerder deze week kwam de presentatrice in opspraak toen ze haar volgers op Twitter opriep om naar Den Haag te komen om daar na te praten over onder meer het debat over de ‘verkenningschaos’ en ‘Omtzigtgate’. Daarvoor kreeg ze veel steun, maar ook kritiek. Zo liet WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes in het AD weten haar actie ‘ongemakkelijk’ te vinden. ‘Dit klinkt als een actievoerende mevrouw die haar maatschappelijke betrokkenheid toont en probeert te mobiliseren. Ik zou dat van mijn presentatoren niet zo prettig vinden, want dat vind ik geen journalistieke taak.’

KRO-NCRV zegt te betreuren dat Muusse voortijdig stopt, maar volgens de omroep is dat wel in goed overleg gebeurd. ‘We hebben besloten dat, gelet op haar politieke activiteiten van de afgelopen dagen, de rol van presentator bij Op1 niet meer passend voor haar is’, laat de omroep weten.

‘Op1 vereist journalistieke onafhankelijkheid en heeft een presentator nodig die gesprekspartner kan zijn voor iedereen aan tafel. Daarom is samen met Talitha besloten dat zij vanavond de uitzending van Op1 namens KRO-NCRV niet presenteert’, meldt de omroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden