NieuwsAanslag Afghanistan

Taliban zetten offensief voort ondanks coronavirus in Afghanistan

De Taliban eisten maandag de verantwoordelijkheid op voor een bomaanslag op een basis van het Afghaanse regeringsleger. De beweging voert dagelijks tientallen aanvallen uit, ondanks een akkoord met de VS.

Ondanks de uitbraak van het coronavirus in Afghanistan gaan de Taliban door met aanslagen plegen.Beeld AFP

De Verenigde Staten sloten in februari een akkoord met de Taliban dat de weg moet effenen voor de terugtrekking van een groot deel van de Amerikaanse militairen uit Afghanistan. Daarop mikt de Amerikaanse president Trump met het oog op de verkiezingen in november. De afspraak is om af te zien van wederzijdse aanvallen, maar de Taliban zetten wel hun aanvallen op het Afghaanse leger voort.

De VS hebben inmiddels duizenden militairen weggehaald uit Afghanistan. Volgens Afghaanse veiligheidsofficieren hebben de Taliban de afname van Amerikaanse militaire operaties gebruikt om zich te hergroeperen in delen van het land. Nu ze minder beducht hoeven te zijn voor Amerikaanse luchtaanvallen, hebben ze meer ruimte voor hun offensief tegen het regeringsleger.

Al bij het sluiten van het akkoord waarschuwden Afghaanse functionarissen dat de Taliban, die inmiddels grote delen van het land weer onder controle hebben, een nieuw offensief zouden inzetten om de regering van president Ashraf Ghani ten val te brengen. De VS sloten het akkoord met de Taliban buiten de Afghaanse regering om.

Volgens de Taliban zouden bij de aanslag met een vrachtwagen vol explosieven op de militaire basis in de provincie Helmand tientallen Afghaanse militairen zijn omgekomen. De autoriteiten weerspreken dit.

Waarschuwing

De bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, generaal Scott Miller, waarschuwde de Taliban afgelopen weekeinde dat zij hun militaire operaties drastisch moeten reduceren. Anders zullen de VS terugslaan. Het aantal aanvallen door de Taliban ligt aanzienlijk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De radicaal-islamitische strijders trekken zich ook niets aan van oproepen om een gevechtspauze af te kondigen met het oog op de ramadan en het oprukken van het coronavirus in het land. Wel hebben de Taliban in enkele districten die ze in handen hebben een lockdown afgekondigd. Afghanistan telt momenteel bijna drieduizend officiële coronagevallen, in werkelijkheid ligt het  aantal vermoedelijk veel hoger.  

De Taliban verwijten de VS dat die zich niet hebben gehouden aan de afspraak dat vijfduizend Taliban-gevangenen zouden worden vrijgelaten, maar over zo’n vrijlating gaan de Afghaanse autoriteiten, die niet betrokken waren bij de deal.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, riep de Taliban op zich aan hun beloften te houden. Volgens hem zal er weinig van het akkoord overblijven als de Taliban hun beloften niet omzetten in daden.

Jihadistische terreurbewegingen willen profiteren van coronacrisis
De wereld is met niets anders bezig dan met het coronavirus, maar andere dreigingen zijn allerminst verdwenen. De internationale gemeenschap moet oppassen dat jihadistische bewegingen niet van de crisis profiteren en hun macht versterken.

Voor landen met weinig geld is het kiezen tussen corona en honger
Een lockdown of sociale-afstandsregel is niet overal een reële optie. Wereldwijd worstelen arme landen met de vraag of zo’n middel niet erger uitpakt dan de kwaal. ‘Een maand alles op slot kunnen wij ons niet veroorloven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden