Taliban willen niet om de tafel met Karzai

De Taliban hebben negatief gereageerd op het aanbod van de Afghaanse president Hamid Karzai om vredesoverleg te voeren. Woordvoerder Yousuf Ahmadi van de Taliban zei zondag dat pas van vredesonderhandelingen sprake kan zijn wanneer de buitenlandse militairen Afghanistan hebben verlaten...

AP

Na een aanslag zaterdag in de hoofdstad Kabul die zeker dertig levens eiste, zei Karzai dat hij graag in contact zou willen treden met Taliban-leider mullah Omar en krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar om te vragen waarom ze het land willen verwoesten.

Karzai verklaarde bereid te zijn de twee persoonlijk te ontmoeten en ze in zijn kabinet op te nemen als ze stoppen met vechten.’Ahmadi zei zondag dat de Taliban geen interesse in ministersposten hebben.

Karzai heeft de afgelopen weken vaker opgeroepen tot onderhandelingen. Karzai zei zaterdag al dat hij niet aan de eis zal voldoen dat de buitenlandse troepen het land verlaten. De buitenlandse militairen kunnen pas weg als de wegen verhard zijn, het Afghaanse volk over elektriciteit en goed drinkwater beschikt en het leger en de politie sterker zijn, zei Karzai.

Karzai zei alleen te willen onderhandelen met Talibanstrijders van Afghaanse origine en niet met Al-Qaida en andere buitenlandse strijders. Volgens de NAVO willen steeds meer Talibanstrijders de wapens neerleggen. De afgelopen jaren zouden meer dan 4.500 Taliban dit al hebben gedaan.

Medewerkers Rode Kruis vrijgelaten
De Afghaanse autoriteiten meldden zaterdag dat vier medewerkers van het Rode Kruis die eerder deze week in Afghanistan werden ontvoerd, ongedeerd zijn vrijgelaten.

De vier mannen - afkomstig uit Birma, Macedonië en Afghanistan (2) - werden woensdag gevangengenomen in de provincie Wardak, terwijl ze zich inspanden voor de vrijlating van een Duitse gijzelaar. Over diens lot is nog niets bekend, zeiden de Afghaanse autoriteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden