Taliban wijzigen hun strategie

De Taliban veranderen hun tactiek en zullen zich nu meer gaan richten op Kabul. Vooral buitenlandse militairen in de Afghaanse hoofdstad, Amerikanen en soldaten van de NAVO-macht, zullen veel meer het doelwit worden van Tailban-zelfmoordenaars....

Dit heeft een woordvoerder van de islamitische verzetsbeweging donderdag gezegd tegen de BBC. De Taliban nemen volgens hem meer en meer de tactieken over van de rebellen in Irak.

‘Het klopt dat we de druk op Kabul opvoeren omdat Kabul de hoofdstad is en de buitenlandse militairen daar geconcentreerd zijn’, aldus woordvoerder Zabiyullah Mujahed. Kabul werd zondag getroffen door de zwaarste aanslag sinds 2001 toen het Taliban-bewind werd verdreven uit de hoofdstad. Bij deze aanslag vielen 35 doden, vooral politierekruten.

De aanslag is volgens de Taliban-woordvoerder een voorbeeld van de nieuwe strategie. Volgens Mujahed is het doel van de beweging, die de laatste twee jaar het aantal aanslagen in het zuiden op de NAVO-macht sterk heeft opgevoerd, ‘onafhankelijkheid en vrijheid’ voor Afghanistan.

‘Velen melden zich als vrijwilliger bij onze eenheid voor zelfmoordaanslagen’, aldus Mujahed. Volgens hem hebben de gevechtstactieken van de Iraakse rebellen bewezen hoe effectief de buitenlandse militairen bestreden kunnen worden. Dit jaar zijn al negentig buitenlandse soldaten omgekomen, de meeste in het zuiden.

De Afghaanse minister van Defensie Abdul Wardak zei donderdag dat de steun voor de Taliban juist aan het afnemen is. ‘Je ziet nu een kentering in de strijd in ons voordeel’, aldus Wardak. ‘De Taliban faalden in het op gang brengen van hun voorjaarsoffensief, ze faalden in het isoleren van Kabul en ze zijn er niet in geslaagd om hun invloedssfeer uit te breiden.’

Volgens Mujahed is de beweging echter bij lange na niet verzwakt of verslagen, ondanks het sneuvelen van enkele commandanten. De recente dood van de belangrijkste Taliban-commandant, mullah Dadullah, wijt hij aan infiltratie van de beweging door spionnen. Hij waarschuwt dat Taliban-strijders de komende maanden alle ‘spionnen in de hoofdstad zal opjagen.

Polen haalt zo’n tien militairen terug uit Afghanistan die weigerden deel te nemen aan patrouilles, omdat hun gepantserde voertuigen niet sterk genoeg zouden zijn. De militairen hadden hun bevelhebbers gevraagd hen niet van hun basis af te sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden