Taliban wijzen opvolger aan voor Mullah Omar

De Taliban hebben een nieuwe leider gekozen. Akhtar Mohammed Mansour zou volgens twee hooggeplaatste Taliban-leden de nieuwe hoogste baas van de Afghaanse terreurbeweging zijn. Woensdag werd bekend dat de vorige leider, Mullah Omar, al sinds 2013 dood is. Mansour was de rechterhand van Omar voor zijn dood.

Mullah Omar, de in 2013 overleden leider van de Taliban. Beeld reuters
Mullah Omar, de in 2013 overleden leider van de Taliban.Beeld reuters

Een van de twee commandanten van de Taliban liet weten dat er binnenkort een verklaring over het aanstellen van Akhtar Mohammed Mansour naar buiten zal worden gebracht. 'Hij is unaniem gekozen', aldus de anonieme commandant. Als nieuwe plaatsvervanger van de hoogste leider is Sirajuddin Haqqani gekozen.

Over Mansour zijn weinig details bekend. Zo is er geen beeld van hem en is niet bekend wanneer hij precies is geboren. Hij zou in de jaren '80 en '90 zijn opgegroeid in de Afghaanse streek Band-e-Timor, de regio waar ook Mullah Omar begon met het mobiliseren van wat later de Taliban zou worden. Veel hooggeplaatste personen binnen de groepering komen uit deze streek.

Profiel

Lees hier het postuum van Mullah Omar, de bindende kracht van de Taliban.

Minister van luchtvaart

In 1993 vertrok Mansour naar de zuidelijke Pakistaanse provincie Balochistan, die grenst aan Kandahar. Mansour speelde een sleutelrol in het in contact brengen van Omar met de Pakistaanse inlichtingendienst ISI - een band die tot op de dag van vandaag bepalend is voor de terreurbeweging.

Toen de Taliban in 1994 het bestuur in Kandahar overnamen, werd Mansour benoemd tot minister van de Luchtmacht. Die functie zette hij in om grote voorraden opium met helikopters van de Taliban naar het zuidelijke Afghaanse grensgebied te transporteren.

Toen de Taliban na de Amerikaanse en Britse invasie in 2001 ineenstortte, vloog Mansour terug naar Balochistan. Hij fungeerde als een van de woordvoerders van Omar in onderhandelingen met de CIA.

Vredesbesprekingen

Mansour wordt sindsdien beschouwd als een van de meest prominente leiders binnen de Taliban. Hij heeft lange tijd geweigerd om in gesprek te gaan met de regering van de Afghaanse president Hamid Karzai, maar er is een kentering gaande. Er zijn vredesonderhandelingen aangekondigd tussen Afghanistan en de Taliban, onder begeleiding van Pakistan. De eerste ronde in het directe overleg had eerder deze maand plaats bij Islamabad.

Naar aanleiding van het nieuws over het overlijden van Mullah Omar zijn de onderhandelingen tijdelijk gestaakt, kondigde Pakistan aan. 'De gesprekken, die op 31 juli zouden plaatsvinden, zijn op verzoek van de Taliban uitgesteld', liet een woordvoerder weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden