Taliban: wij gaan geen aanslag plegen in Nederland

KABUL - Tegen wie vecht het Westen eigenlijk in Afghanistan? En welke vijand hebben Nederlandse militairen straks, mocht een nieuwe trainingsmissie in Afghanistan doorgaan? Die vraag legden we voor aan Zabiullah Mujahed, de hoogste Talibanwoordvoerder voor Oost- en Noord-Afghanistan. Hij zegt: 'Zolang u ons met rust laat, willen wij vreedzaam met u samenleven.'

Amerikaanse soldaten in Afghanistan.Beeld ap

Dat zet ons even op het verkeerde been. De Taliban waarschuwden het Nederlandse kabinet in oktober nog voor een aanslag op eigen bodem als het zijn 'anti-islambeleid doorzet of verergert'. Maar het ging niet om een aanslag door de Taliban die Nederland moet vrezen, maar om een gewelddadige aanval van 'eigen Nederlandse moslims' of van islamitische groeperingen uit andere landen.

Dat is een groot verschil, vindt woordvoerder Mujahed. De Taliban worden volgens hem ten onrechte door westerse coalitietroepen en media afgeschilderd als duivelse terroristen. De Taliban zelf schetsen het beeld van een groepering van 'onafhankelijkheidsstrijders' die buiten hun landsgrenzen 'nooit iemand kwaad willen doen'.

Wie zijn de Taliban en wat is jullie doel?
'De Taliban zijn een groep Afghanen. Wij proberen een overheid te herstellen die Afghanen de kans geeft op een vredig leven. De Afghaanse overheid moet niet corrupt zijn en het volk werkelijk vertegenwoordigen. Dat is nu niet het geval.

'We willen uiteindelijk een vredig islamitisch land opbouwen waar de sharia en islamitische wetten worden toegepast. Zolang wij onze onafhankelijkheid hebben, wil het Islamitische Emiraat van Afghanistan (de Talibanregering, red.) een vriendschappelijke en vreedzame relatie met de internationale gemeenschap. Een relatie die is gebaseerd op wederzijds respect. Uitgangspunt moet zijn dat geen enkel land een ander land binnenvalt.

'We zullen nooit iemand toestaan zich te bemoeien met ons leven, ons beleid of waarden in onze samenleving die wij hebben verworven na zoveel opofferingen. Als u ons met rust laat, zullen wij in ruil anderen ook respecteren en nooit een ander land in de wereld bedreigen.'

Het beeld dat westerlingen van de Taliban hebben, is dat jullie duivels zijn die vrouwen stenigen, mensen onthoofden en vingers afhakken van kiezers. Waarom doen jullie dat?
'We zijn ons zeer bewust van de negatieve propaganda over ons, met name door westerse landen. Het echte gezicht van de Taliban is echter volledig anders.

'De werkelijkheid is dat de Talibanbeweging mensenrechten respecteert. Natuurlijk hebben we een aantal islamitische regels die voor ons heel belangrijk zijn. Ze zijn door Allah aan ons geopenbaard. Het enige dat wij hebben gedaan, is mensen straffen volgens deze islamitische wetten.'

Begrijpt u dat vooral vrouwen in het Westen bang zijn dat u naar hun land komt om uw waarden aan hen op te leggen en bijvoorbeeld hun dochters wilt stenigen?
'De Taliban zijn nooit een bedreiging geweest voor onze zusters in Afghanistan en dat zullen we ook niet zijn voor andere vrouwen in de wereld. We zullen nooit iemand kwaad doen, want ons geloof staat dat niet toe.

'Laat duidelijk zijn dat wij voor onze vrouwen juist graag een menswaardig leven willen. Zo willen wij dat de wereld stopt met het gebruiken van vrouwen als seksobject. Wij willen niet dat onze vrouwen disrespect ontvangen, zoals nu gebeurt in de westerse wereld.'

Wie eerlijk verslag wil doen van een oorlog moet alle strijdende partijen horen. Maar bij het verslaan van de Afghaanse oorlog stuit de correspondent op een groot probleem. Talibanstrijders ontmoeten, is voor westerlingen vrijwel onmogelijk. Daarmee blijft het beeld dat we van hen hebben schimmig en het verslag van de oorlog eenzijdig.
Een ontmoeting regelen met de Talibanwoordvoerder is al lastig, laat staan op pad gaan met strijders. Westerse journalisten worden zelden toegelaten tot hun gelederen.

Verantwoording: hoe en waarom kwam dit interview tot stand?
Het verweer is steevast: het is niet alleen voor u, maar ook voor ons te gevaarlijk. Daarmee bedoelen de Taliban dat ze vrezen dat de correspondent een spion is die hun locatie gaat verraden. Een telefonisch interview met de hoogste Talibanwoordvoerder, Zabiullah Mujahed, werd het dus.

Zijn telefoonnummer wisselt steeds: via lokale contacten krijgen we zijn laatste nummer. Een vriendelijk klinkende man neemt op. De vertaler herkent zijn stem van vorige interviews. Mujaheds woordkeus klinkt als die van een gestudeerde man. Hoewel hij vermoedelijk ook Engels spreekt, wil hij zijn eigen taal spreken (Pashto). Het interview wordt opgenomen, daarna vertaald.

Lees het hele interview in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden