Taliban waren nog rond in Spin Boldak

De Afghaanse provincie Kandahar is de bakermat van het verdreven Taliban-regime. In de onherbergzame Pathanen-streek steunen velen nog de fundamentalistische strijders....

'Ze komen en ze gaan', zegt politiecommandant Abdul Rauf, zittend op een groot rood kussen in zijn kantoor. 'En als we hen bijna te pakken hebben, trekken ze over de grens met Pakistan, waar we er niet bij kunnen.'

Een maand geleden werden er in Spin Boldak pamfletten verspreid waarin zelfmoordaanslagen tegen Amerikanen, andere buitenlanders en medewerkers van de regering van Hamid Karzai werden aangekondigd. Bij een dergelijke aanval in Kabul kwamen vier Duitse soldaten van de stabilisatiemacht ISAF om het leven.

Abdul Rauf weet nog precies wat er in de pamfletten stond. 'Wij aarzelen niet om ons leven te geven in de naam van Allah. Wij zullen niet aarzelen als we buitenlanders of hun stromannen zien. Als iemand samenwerkt met de vijand, zullen we hem en zijn vrouw en kinderen vermoorden.'

Spin Boldak ziet eruit als iedere andere middelgrote nederzetting in Afghanistan. Oude containers zijn in een rij langs de kant van de weg opgesteld. Met de voorkant eraf gesloopt zijn ze goed bruikbaar als winkel. Hierin liggen voornamelijk auto-onderdelen en plastic teiltjes uitgestald.

Jama Dar, een van de verkopers, behoort volgens eigen zeggen tot de groep die tegen de Taliban is, maar wil liever niet te veel zeggen. 'U heeft gehoord van de pamfletten', verklaart hij. Deze, vertelt Dar, lagen door de hele bazaar verspreid. 'Op het wegdek, aan de muren en onder de deuren van winkels.' Als de dreigementen worden waargemaakt, hoeft het slachtoffer niet op hulp van de politie te rekenen. 'Allemaal lokale jongens, die gaan hun leven echt niet wagen. En trouwens, ze hebben al maanden geen salaris gehad, dus waarom zouden ze iets riskeren?'

De zuidelijke provincie Kandahar, waarin ook Spin Boldak ligt, is de plek waar de Taliban ooit is ontstaan en de meeste bewoners voelen nog grote sympathie voor de beweging. Dit is dan ook een van de plaatsen, naast zuidwestelijke provincies als Helmand of Oruzgan, waar de Taliban zich hergroepeert.

De rangen zijn uitgedund en de kampen zijn vernietigd, maar er is een nieuwe manier gevonden om een legertje in stand te houden. Een nieuwe generatie soldaten wordt getraind in mobiele kampen - waar ze ook de technieken voor zelfmoordacties leren, een tactiek die Afghanen voorheen nooit gebruikten.

'We kunnen niet in de velden en heuvels werken zoals we voorheen deden', zei Talibancommandant Malang in een recent interview met de Amerikaanse krant Christian Science Monitor. 'Momenteel worden er maximaal tussen de vijf en acht rekruten getraind die niet langer dan drie dagen op dezelfde plek blijven.' Deze nieuwe strategie zijn ze, aldus Malang, een paar maanden geleden gaan volgen op instructie van 'onze ervaren Arabische broeders'.

In het interview beschrijft Malang hoe nieuwe soldaten de eerste veertig dagen fysieke en spirituele training krijgen. De groep vervoert haar ontmantelde wapens met muilezels en ezelkarren en krijgt haar geld van Arabieren en, in sommige gevallen, van lokale krijgsheren. Nieuwe rekruten worden geworven onder de jonge Pathaanse bevolking, zo tussen de 18 en 30 jaar.

Zelfs Kandahar, de hoofdstad van de provincie, waar zowel de broer van Karzai als een aan de regering loyale gouverneur woont, is niet vrij van Taliban. Eind juni ontplofte er een bom in de Abdul Rab-moskee en raakte de mullah, Mawlavi Abdullah Fayaz, gewond. Twee dagen later slaagde de aanslag op een andere mullah.

'We hadden een paar dagen eerder een manifest opgesteld waarin we ervoor pleitten mee te werken met de regering en ons in te zetten voor de opbouw van ons land', legt een in verband gewikkelde Fayaz uit. 'Dat viel bij sommigen blijkbaar in slechte aarde.' Maar de aanslag op zijn leven heeft de geestelijke alleen maar gesterkt in zijn overtuiging. 'Dit', zegt Fayaz, wijzend op zijn wonden, 'dit is geen heilige oorlog meer. Dit is tegen de islam en tegen vrede.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden