Taliban waren bereid om Bin Laden uit te leveren

De Taliban hebben een jaar voor de aanslagen van 11 september 2001 met de Verenigde Staten gesproken over de uitlevering van terroristenleider Osama bin Laden....

Reuters

In een documentaire van de Duitse tv-zender ZDF vertelt de Afghaans-Amerikaanse zakenman Kabir Mohabbat dat hij heeft geprobeerd een akkoord tot stand te brengen tussen de VS en het streng-islamitische bewind van Afghanistan, waar Bin Laden zich kon schuilhouden.

Mohabbat citeerde de minister van Buitenlandse Zaken , Mullah Wakil Ahmed Mutawakil, die zou hebben gezegd: 'Jullie kunnen hem krijgen als de Amerikanen er klaar voor zijn. '

Elmar Brok, een Duitse europarlementariër, heeft tegenover persbureau Reuters bevestigd dat hij Mohabbat heeft geholpen om in contact te komen met de Amerikanen. Mohabbat heeft Brok verteld 'dat de Taliban bepaalde ideeën hadden over het uitleveren van Bin Laden, niet aan de VS maar aan een derde land of aan het Hof van Justitie in Den Haag'.

Vijf dagen na 11/9 hebben de VS en de Taliban in Pakistan gesproken over de uitlevering van Bin Laden binnen 24 uur. De Amerikaanse media hebben hierover bericht. De Taliban konden niet aan het verzoek voldoen. Enkele weken later vielen de VS Afghanistan binnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden