Taliban waarschuwen kabinet-Rutte voor aanslag

KABUL - Afghaanse Taliban waarschuwen het nieuwe Nederlandse kabinet dat uitvoering van het 'anti-islambeleid' van Geert Wilders kan resulteren in een aanslag op eigen bodem. De Taliban beschouwen deze 'fascist' en 'anti-islampoliticus' als 'onderdeel van de Nederlandse regering'.

Dit zegt Zabiullah Mujahed, de officiële Talibanwoordvoerder voor Oost- en Noord-Afghanistan in een telefonisch interview met de Volkskrant.

'Als hij (Wilders) het voor elkaar krijgt om het Nederlandse parlement te manipuleren om meer anti-islamitische wetgeving of (nadelige) wetten voor Nederlandse moslims goed te keuren, dan is er geen twijfel mogelijk dat moslims uit andere landen actie zullen ondernemen om hun moslimbroeders en -zusters (in Nederland) te helpen', aldus Mujahed.

Aanslag
Het uiterste actiemiddel is een terreuraanslag. Mujahed: 'Als Nederland haar anti-islambeleid doorzet of verergert is het zeker dat Nederland het doelwit zal zijn van een aanslag door een jihadgroep. Deze groep hoeft niet uit het buitenland te komen. (Jullie) eigen moslims zullen Nederland aanvallen en andere internationale jihadgroepen zullen klaarstaan om (te helpen).'

Eerder deze maand uitte ook de Pakistaanse Taliban al een bedreiging aan Nederland. RTL Nieuws zond op 1 oktober een interview uit met talibancommandant Wali-ur Rehman. Hij zei dat hij Nederland een lesje wilde leren voor 'de anti-islamtoon' in ons land. Het nieuwe kabinet was toen nog niet gevormd.

Uitzonderlijk
Het is uitzonderlijk dat Taliban dreigen met een aanslag op Nederlandse bodem. Doorgaans plegen Taliban alleen aanslagen in Afghanistan en Pakistan, maar niet in westerse landen.
De Afghaanse Talibanwoordvoerder laat in het midden of er al concrete plannen zijn voor een aanslag in Nederland, maar uit het interview valt op te maken dat dit waarschijnlijk niet het geval is. 'We zijn (vooralsnog) erg voorzichtig met onze relatie met Nederland. Want het is het eerste land dat besloot om de bezetting van ons land te beëindigen'. Nederland trok op 1 augustus jl. als eerste NAVO-land haar militairen terug uit Afghanistan. Taliban feliciteerden Nederland met die stap.

Er is nóg een aanwijzing dat een aanslag niet binnenkort ophanden is: 'Tot nu zijn de islamofobe zaken waarover de Nederlandse regering discussie voert, tot woorden beperkt gebleven', zegt Mujahed . 'Taliban hebben nog geen praktische anti-islamitische uitvoering van die discussie gezien. Maar uiteraard volgen wij de (discussie) nauwgezet.'

Nieuwe missie
Een mogelijk nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan, waarover kabinet-Rutte binnenkort een beslissing moet nemen, wekt de woede van de Taliban. 'Als de Nederlandse regering besluit om hun missie is Afghanistan te hervatten (...), zal Nederland (weer) worden beschouwd als vijandig land', aldus Mujahed.

De Talibanwoordvoerder heeft ook een special boodschap voor de leiders van VVD en CDA, partijen waarvan hij 'weet dat zij nu de beslissingen nemen' over een nieuwe missie: 'Het maakt niet uit onder welke naam u soldaten naar Afghanistan stuurt, zij zijn niet welkom (...), ook niet voor een humanitaire missie. (...) Uw soldaten zullen behandeld worden als bezetters en de hele wereld weet inmiddels wat Afghanen (daarmee) doen.'

Tegen
Taliban weten overigens dat Wilders tegen een nieuwe Afghanistanmissie is: 'Zijn standpunt (daarover) is het enige waarover wij het eens zijn. Goddank is er tenminste één persoon onder Nederlandse politici die begrijpt dat (dit) niet in het belang is van ons beider landen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden