Taliban voeren grootscheepse aanval uit in beveiligd Kabul Omvang van acties in hoofdstad toont kracht Taliban

Talibanstrijders hebben dinsdag met raketten en mitrailleurs een grootschalige aanval uitgevoerd op de Amerikaanse ambassade, het ISAF-hoofdkwartier, de Afghaanse geheime dienst en andere gebouwen in het hart van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Tegelijk pleegden zelfmoordterroristen aanslagen op politiekantoren elders in de stad.

KABUL - De Taliban hebben de laatste jaren telkens laten zien dat zij aanvallen kunnen plegen in het hart van Kabul, waar zowel de Afghaanse regering zetelt als het commando van de internationale troepenmacht ISAF.


Hoewel die gebouwen zwaar bewaakt zijn, lukt het Talibanstrijders steeds weer om chaos te creëren in de hoofdstad. De aanslag van dinsdag toont de kracht van de Taliban, ondanks herhaaldelijke beweringen van ISAF-commandanten dat de terreurbeweging zou zijn verzwakt.


De Taliban lijken juist aan kracht te winnen. De aanslag van dinsdag is de derde grote Talibanaanval in drie maanden in Kabul en de uitgebreidste in jaren. In augustus werd een gebouw van een Britse overheidsorganisatie aangevallen, waarbij twaalf doden vielen. In juni lag het prestigieuze Intercontinental Hotel onder vuur, wat zeven mensenlevens kostte.


Volgens Taliban waren dinsdag 'ten minste' vier zelfmoordstrijders betrokken bij de aanval. Zij zaten niet alleen verstopt in een hoog gebouw dat over de ambassadewijk uitkeek. Sommigen van hen liepen rond in de stad, waar ze zichzelf opbliezen. Veel Afghaanse burgers en buitenlanders verscholen zich uit angst.


Talibanstrijders belden over de vorderingen van hun aanval met hun superieuren, meldde een BBC-journalist op basis van een bron bij de geheime dienst. Dit zou duiden op een goed gecoördineerde aanval.


Luide explosies en hevige vuurgevechten waren vanaf half twee 's middags tot diep in de avond in Kabul te horen. Bij de gecoördineerde aanval vielen ten minste 7 doden en 19 gewonden, stelde de politiechef van Kabul dinsdagavond. Onder de doden zijn agenten en burgers.


Bij het sluiten van deze editie waren zeker twee aanslagplegers nog verwikkeld in een vuurgevecht met internationale en Afghaanse veiligheidstroepen.


Zij verscholen zich in een leegstaand gebouw op de Abdul Haq-rotonde, zo'n 300 meter van de ambassadewijk. Vanuit dat gebouw zijn urenlang door vier of vijf Talibanstrijders raketten afgevuurd en is er geschoten op de Amerikaanse ambassade en het ISAF-hoofdkwartier. De andere Taliban zouden mogelijk zijn gedood, melden lokale media.


Niet alleen de ambassadewijk, ook het westen van de stad - waar het parlement zetelt - lag dinsdag in de frontlinie. Daar bliezen twee zelfmoordterroristen zich op voor politiekantoren. Op weg naar het vliegveld, in het oosten van de stad, probeerde een man zichzelf eveneens op te blazen, maar hij werd tijdig doodgeschoten door de Afghaanse politie.


Ten minste twee raketten van de Taliban belandden onbedoeld in een woonwijk. Elders werd een schoolbusje doorzeefd met kogels. Er waren echter geen lichamen of bloed-resten te zien. De Nederlandse ambassade ligt 2 kilometer buiten de wijk waar het hevigst werd gevochten. Het personeel bleef ongedeerd.


Op straat was veel paniek. Burgers renden weg van vuurgevechten, winkels en cafés sloten haastig hun deuren. Afghaanse legerhelikopters vuurden op het gebouw waar zich aanslagplegers bevonden. Afghaanse politiecommando's zouden het gebouw vanaf de grond hebben bestormd. Amerikaanse legervoertuigen met kanonnen schoten mee.


De Taliban hebben de aanslagen opgeëist. President Karzai zei dat de aanvallen de machtsoverdracht van ISAF aan Afghaanse veiligheidsdiensten niet dwarsbomen. Anders Fogh Rasmussen, de secretaris-generaal van de NAVO, bevestigde dit. Volgens hem zijn Afghaanse veiligheidsdiensten zelfstandig in staat Talibanaanvallen af te wenden.


Met raketten en mitrailleurs zijn onder meer het ISAF-hoofdkwartier en de Amerikaanse ambassade bestookt. Er vielen zeker zeven doden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden