Taliban verhevigen strijd in noorden Afghanistan

De Taliban en de recent naar hen overgelopen troepen hebben de strijd met het restant van de coalitie van krijgsheer Rashid Dostum in het noorden van Afghanistan in alle hevigheid opgevoerd....

AP; REUTER; AFP

AP, Reuter, AFP

ISLAMABAD

Een woordvoerder van de uitgedunde anti-Taliban-coalitie, Abdullah, heeft toegegeven dat de toestand er zeer slecht uitziet voor generaal Dostum en de door de Taliban verdreven president Rabbani. 'De dagen van de coalitie zijn geteld', verklaarde Abdullah telefonisch tegen het persbureau AFP.

Ook aan het tweede front, ongeveer 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kabul, worden de coalitietroepen hevig belaagd. Zware gevechten worden gemeld in de provincie Bamyan, waar Dostums troepen de strategische Shabir-pas aan de Taliban hebben verloren. De pas geeft toegang tot de Ghorband-vallei. Het bezit daarvan opent de weg naar een uitgestrekt plateau en uiteindelijk naar Dostums hoofdkwartier Mazar-i-Sharif.

De coalitie tegen de Taliban begon afgelopen maandag uiteen te vallen toen een van Dostums bevelhebbers, gouverneur Malik Pahlawan, naar de Taliban overliep. Vorig jaar kwam Malik's broer Rasul, tweede man van het Dostum-regime, bij een aanslag om het leven en vorige week trof dat lot een vriend van Malik, een legercommandant.

De gouverneur gaf Dostum daarvan de schuld en liep over naar de fundamentalisten. Niet alleen raakte Dostum een deel van zijn naar schatting 120 duizend man grote leger kwijt, ook de hele provincie viel in handen van de Taliban. Malik zei vijfduizend soldaten van Dostums legermacht gevangen te hebben genomen. Ook Ismail Khan, een commandant van president Rabbani, werd door Maliks troepen opgepakt.

De gebieden onder Maliks controle in Noord-Afghanistan, zoals de provincies Badghis, Faryab en Sar-i-Pul, vielen automatisch in handen van de Taliban, die al tweederde van Afghanistan in handen hadden. Sindsdien woeden hevige gevechten in drie andere noordelijke provincies: Jowzjan, Kunduz en Samangan.

Internationale hulpverleners en inwoners van Mazar-i-Sharif meldden dat op zo'n zeven kilometer van de stad hevig werd gevochten. De winkels in Mazar-i-Sharif waren gesloten en geldwisselaars probeerden af te komen van hun Afghaans geld.

De Taliban ruiken de overwinning en proberen munt te slaan uit de crisis binnen de coalitie. Taliban-leider Mullah Mohammed Omar kondigde in Kabul amnestie aan voor iedere tegenstander die zijn wapens neerlegt, uitgezonderd Dostum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden